EP za rukometašice: Srbija želi da se ,,odjavi” dobrom igrom protiv domaćina

(credit image & photo: Pedja Milosavljevic)

Ironija sportske sudbine je to što Srbija može u polufinale da odvede upravo selekciju zbog koje je i sama ostala bez plasmana među četiri najbolje reprezentacije na prvenstvu Evrope, a to je Crna Gora.

To znači da će crnogorske rukometašice dopuniti korpus navijača koje Srbija ima u Nantu, gde se nalazi od početka takmičenja. Pobeda Srpkinja protiv Francuske bi mogla da odvede sastav Pera Johansena tamo gde se za sada nalazi samo olimpijski šampion Rusija, a to je željeno polufinale i borbe za medalje. Taj domet će i ovoga puta biti nedostižan za srpske rukometašice.

Srbija dozvolila preokret Crnogorki i izgubila sve šanse za polufinale EP

No, ne može se reći da su one potpuno razočarale u ovako jakoj konkurenciji. Bilo je trenutaka, osim u duelu sa prejakom Rusijom, kada je Srbija pokazala da igra dobar rukomet i da može da se ravnopravno nosi sa većim brojem selekcija u ovako jakoj konkurenciji. Međutim, za uključenje u borbu za medalje je potrebno mnogo više od momenata odlične igre, potrebno je održavanje visokog nivoa igre tokom čitavog meča.

Srbija je skupo platila preveliki broj grešaka

Kao i na nekim prethodnim takmičenjima, pokazalo se da najveći problem predstavlja preveliki broj grešaka, pre svega u napadu, koje ponekad liče na one koje se prave u nižim ligama. Reklo bi se da srpski sastav nema toliko problem kvaliteta, koliko u onim delovima organizacije igre koji se bruse boljim pripremanjem, odnosno dužinom pripremanja. Činjenica je da je naša selekcija najbolje delovala na dva velika takmičenja koja su se održavala u našoj zemlji, a za koja su pripreme sprovedene mnogo detaljnije. Tu je i faktor povrede Tomaševićeve, ako i činjenica da je malo nedostajalo i sreće jer su dve utakmice izgubljene sa samo golom razlike. No, to i jesu te nijanse koje dele dobre ekipe od onih najboljih.

Katarina Krpež Šlezak je za sada najefikasnija rukometašica na prvenstvu sa četrdeset pet postignutih golova i ona će biti najveći adut Ljubomira Obradovića u okršaju sa Francuskinjama. I pored eliminacije i samo teoretskih šansi za borbu za peto mesto, motiva i dalje ima. Potrebno je takmičenje završiti sa što većim brojem bodova, jer će neke ekipe na taj način dobiti pravo učešća u kvalifikacijama za Olimpijske igre.

Najbolje kvote za mečeve prvenstva Evrope za rukometašice se nalaze ovde

Francuska sebi ne sme da dopusti poraz jer u tom slučaju postaje zavisna i od drugih rezultata. Svetske šampionke će svakako dati sve od sebe da na takmičenju kojem su domaćini ne ispadnu pre borbi za medalje. Za prolazak dalje im je dovoljan samo bod, ali u polufinale mogu i ako izgube, ali uz poklapanje nekih rezultata.

Ekipe su se susrele na sva tri prethodna evropska šampionata. Srbija je bila bolja u Beogradu (18:17), a Francuska je na sledeća dva ostvarila ubedljive pobede: u Hrvatskoj 2014 je bilo 27:16. a u Švedskoj pre dve godine 28:21.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime