EP za rukometašice: Srbija ostaje u Nantu – uz pomoć Poljske možda i sa maksimumom bodova

Srbija-katarina krpez slezak-povlacenje-penzija
Srbija će u narednim mečevima morati da igra bez Katarine Krpež Šlezak koja se povukla iz reprezentacije (Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images)

Osnovno pitanje sa kojim se srpske rukometašice suočavaju pred večerašnju utakmicu sa reprezentacijom Danske je da li će u drugu fazu takmičenja ići sa bodovima i ako im to uspe, koliko će ih poneti, ili u Nantu ostaju sa nepopularnim ,,krompirom” u koloni za bodove.

Odgovor na pitanje uopšte nije nevažan jer u Nant stižu tri selekcije iz grupe B: Rusija, domaćin Francuska i Crna Gora. Dakle, Srbija će odmeriti snage sa aktuelnim olimpijskim šampionom, sa vladajućim svetskim šampionom i protiv bivšeg evropskog prvaka i vicešampiona. Da ne zaboravimo ,,sitnicu” u obliku Danske koja je po tri puta bila najbolja na Olimpijskim igrama i evropskim šampionatima, a ima i jednu titulu sa svetskih prvenstava.

EP za rukometašice: Gube i svetski i evropski šampioni, Srbija može sa bodovima u drugu fazu

Poslednja utakmica koju Srbija igra u ovoj fazi takmičenja već sama po sebi ima dovoljnu težinu. Činjenica da je skandinavska selekcija  bez medalje na velikim takmičenjima od Olimpijskih igara u Atini i da želi odličje u Francuskoj, samo dodatno otežava stvari. Sa koliko bodova se odlazi u drugu fazu, nije svejedno ni ekipi Klausa Jorgensena.

Srbija može i u slučaju poraza da nastavi takmičenje sa bodovima

Postoji više kombinacija u vezi sa brojem bodova sa kojima bi naše rukometašice mogle da ostanu u gradu na obalama najduže reke u Francuskoj – Loare. Maksimalan učinak je, naravno, moguć samo u slučaju pobede. Tada bi doduše, bila potrebna i mala usluga od Poljske koja bi morala da savlada Švedsku i isprati je kući. Poljakinje bi mogle da pomognu i u slučaju da Srbija izgubi, tako što bi Švedsku pobedila sa četiri i više golova razlike, pa bi srpske rukometašice u tom slučaju i pored poraza, dobile dva boda.

Ako Srbija i Švedska ostvare pobede, Andrea Lekić i ostale bi i tada ostale na istom broju bodova.

Poslednji susret ove dve selekcije je bio pre tri godine na Svetskom prvenstvu u Danskoj. Domaća reprezentacija je ostvarila ubedljivu pobedu (29:20) i revanširala se za poraz u Beogradu dve godine ranije na istom takmičenju. Dva ranija takmičarska okršaja su bila na dva uzastopna prvenstva Evrope – 2010. u Danskoj i Norveškoj bolje su bile Skandinavke, a 2012. Srbija je pobedila na prvenstvu održanom u našoj zemlji.

Medison, Barselona i kako je Proleter mogao da postane šampion Evrope u rukometu

U ostalim grupama je bilo veoma zanimljivo. Rumunija i Holandija sa po dve pobede su zauzele prva mesta u svojim grupama i obezbedile nastavak takmičenja. Nemačka nije uspela da ponovi odličnu igru kojom je savladala Norvešku u prvom kolu, dok je evropski šampion Norveška nanela Češkoj najteži poraz u istoriji.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime