EP za rukometašice: Gube i svetski i evropski šampioni, Srbija može sa bodovima u drugu fazu

ljubomir obradović-selektor-otkaz-rukomet
Obradović više nije selektor (FOTO: Srdjan Stevanovic/Starsport)

Na prvenstvu na kome utakmice gube svetski i evropski šampioni Francuska i Norveška, sigurno nije iznenađenje to što je Srbija izgubila od Švedske, pogotovo imajući u vidu plasmane na prethodnim kontinentalnim takmičenjima na kojima nijedan nije bio bolji od četvrtog mesta.

Ako bismo bili previše kritički raspoloženi, istakli bismo da je taj rezultat postignut pre četiri godine na šampionatu održanom u Beogradu. Isto se može reći i za svetska prvenstva, a pogotovo za Olimpijske igre na koje Srbija još nije uspela da se kvalifikuje. Posmatrajući stvari na taj način, svaki prolazak grupne faze je ono što se očekuje, dok se više od toga može smatrati uspehom.

Fenomenalna Iden zaustavila Srbiju, meč sa Dankinjama presudan!

Druga je stvar to što postoji potencijal za bolje rezultate. Ono što se međutim računa, je pretvaranje potencijala u nešto opipljivije nego što je manje-više redovno završavanje takmičenja na pozicijama slabijim od osmog mesta. Posle dve odigrane utakmice u Francuskoj, ponovo se otvara slična perspektiva.

Pobeda protiv Poljske u uvodnom meču je skoro trenutačno podigla nivo ambicija, da bi poraz od Švedske selekciju Ljubomira Obradovića praktično lišio snova o eventualnoj borbi za visok plasman. Veoma loša realizacija šansi u drugom poluvremenu duel sa Šveđankama, je meč uvela u neizvesnu završnicu u kojem su protivnice došle do pobede u poslednjem napadu.

Srbija samo u slučaju pobede protiv Danske prenosi bodove u sledeću fazu

Ono što je problem je to što je preostala utakmica sa Danskom, koja se smatra jednim od favorita u raspodeli medalja. Pobeda bi značila nastavak takmičenja sa bodovima, a u suprotnom, ako se Srbija i kvalifikuje, u drugu fazu ne prenosi bodove. Šta to znači u ukrštanju sa grupom B u kojoj se nalaze Rusija, Francuska i Crna Gora, ne treba posebno objašnjavati.

Spomenuli smo poraze Francuske i Norveške koji su zaista ,,uzdrmali” šampionat. Nemačka je rukometnoj javnosti priuštila pravo čudo savladavši neprikosnovene Norvežanke, što je skandinavskoj reprezentaciji bio prvi poraz u ovoj fazi takmičenja još od 2000. godine! Norveška je Nemicama dala čak 32 gola, ali je primila jedan više, pa će sada morati da se vadi protiv Češke i Rumunije.

Ruskinje su na otvaranju takmičenja pobedile domaću selekciju, najavivši da ih zanima još neko odličje osim onog iz Rija. Sa druge strane, Francuskinje će morati više da se potrude i sa malo manje arogancije uđu u sledeće okršaje.

Danska je favorit, ali nije nepobediva

U sistemu takmičenja sa prenosom bodova, svaki izgubljeni može da predstavlja veliki hendikep u nastavku. Zato je na ovakvim prvenstvima isplativija apsurdna situaicja da se meč izgubi od autsajdera koji na kraju ne prođe grupu, nego od konkurenta. U tome i jeste nevolja pre susret srpskih rukometašica sa Danskom. Bez obzira što su protivnice već u drugoj fazi, svojim opuštanjem neće rizikovati da u glavnom delu takmičenja budu bez planiranih bodova.

EP za rukometašice: Srbija prvo sa Poljskom, a onda se ,,seli“ u Skandinaviju

To je istovremeno razlog koji bi trebalo da motiviše reprezentativke Srbije da pokušaju da savladaju protivnika koji će sigurno igrati punom snagom. Dobit bi bila višestruka – osim bodova, podiglo bi se i samopouzdanje.

Protivnici u sledećoj fazi su već poznati jer Slovenija čak i da šokira Rusiju, ne može da prođe grupu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime