Endrju Nabu, od druge malezijske lige do startera na Mundijalu

KAZAN, RUSSIA - JUNE 16: Corentin Tolisso of France and Andrew Nabbout of Australia battle for the ball during the 2018 FIFA World Cup Russia group C match between France and Australia at Kazan Arena on June 16, 2018 in Kazan, Russia. (Photo by Kevin C. Cox/Getty Images)

Učešće na Svetskom prvenstvu u Rusiji i mesto u startnoj postavi u meču protiv Francuske za napadača Australije Endrjua Nabua ravno je osvajanju Mundijala. To je prvi utisak svakoga ko pročita njegov neverovatan put od potpunog anonimusa do startera u sastavu Breta Van Marvajka.

Pre samo tri godine 25-godišnji Nabu nije uspeo da zaradi novi ugovor u prvoj australijskoj ligi, što ga je navelo na očajnički potez i odlazak u drugu malezijsku ligu, tačnije, u klub pod nazivom Negeri Sembilan u kojem je počeo oporavak svoje karijere i ujedno načinio prvi korak ka Rusiji.

Francuska na koju smo navikli i „debi“ VAR-a na Mundijalu

Iako to nije doprinelo njegovoj popularnosti u Australiji, Nabu je radio naporno na svakom meču i nakon 14 utakmica zabeležio je devet golova. Ipak, ni to mu nije pomoglo da se vrati na pravi put s obzirom da je saradnja sa pomenutim klubom prekinuta usred sezone.

U tim trenucima, opcija skoro da nije bilo, a njegova karijera našla se pred gašenjem. Tada je usledio transfer života za Nabua, povratak i Australiju i prelazak u Njukasl Džetse, klub koji se nalazio u fazi obnavljanja i mesto gde je ovaj fudbaler mogao da primeni naučene lekcije iz jugoistočne Azije.

Endrju Nabu, od druge malezijske lige do startera na Mundijalu
KAZAN, RUSSIA – JUNE 12: Andrew Nabbout of Australia shoots on goal during an Australia Socceroos training session ahead of the FIFA World Cup 2018 at Stadium Trudovye Rezervy on June 12, 2018 in Kazan, Russia. (Photo by Robert Cianflone/Getty Images)

Njegova ogromna energija, kako u napadu tako i u odbrani, bila je glavna pokretačka snaga Džetsa ka povratku i finale prve australijske lige protekle sezone i zato ne bi trebalo da čudi ponuda japanskog kluba Urava Red Dajmondsa koji su u martu za Nabua ponudili pola miliona dolara.

Šta nam sprema Kostarika? Bunker, prekidi, blok i veliki posao za Mitrovića

Odlazak u Japan poklopio se sa pozivom stručnog štaba Australije za prijateljske mečeve protiv Norveške i Kolumbije, ali da će Nabu postati član nacionalnog tima na Mundijalu postalo je jasno tek nakon što je postigao gol u pobedi „Kengura“ nad Češkom Republikom 4:0.

Nastup Australije na Mundijalu obeležio je još jedan igrač. Reč je o Danijelu Arzaniju, 19-godišnjem fudbaleru Melburn Sitija i najmlađem fudbaleru na Mundijalu u Rusiji koji je upisao tek 24 meča kao profesionalac.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime