Edi Hau ne odstupa od uzbudljivog fudbala dok Bornmut nastavlja svoj put

Edi Hau
BOURNEMOUTH, ENGLAND - JANUARY 06: Eddie Howe, Manager of AFC Bournemouth looks on during The Emirates FA Cup Third Round match between AFC Bournemouth and Wigan Athletic at Vitality Stadium on January 6, 2018 in Bournemouth, England. (Photo by Steve Bardens/Getty Images)

Po prvi put u svojoj istoriji Bornmut je utakmici najbolje engleske fudbalske divizije pobedio Arsenal što mu je pored tog zadovoljstva donelo i bolju poziciju u Premijer ligi.

Edi Hau je sjajnoj predstavi uspeo taktički da nadmudri Arsena Vengera i da stavi do znanja da Bornmut nije spreman da se oprosti od Premijer lige ni posle treće sezone. Na kraju sezone može lako da se ispostavi da je pobeda protiv Tobdžija bila ključna u borbi za opstanak. Bodovi osvojeni protiv velikih timova za ekipe kao što je Bornmut nisu tako česti zbog čega je i njihova vrednost mnogo veća.

Do kraja sezone je ostalo još 15 kola, ali izgleda da su Trešnje ušle u formu u pravo vreme. Uključujući i duel sa Viganom u FA kupu, ekipa je neporažena u pet uzastopnih utakmica. Trenutno su trinaesti, ali situacija u drugoj polovini tabele nalaže Hauu najveću moguću opreznost.

Made in Liverpool – izdanci sopstvene škole

Naime, ekipe od osamnaestog do devetog mesta deli samo sedam bodova!

Bornmut je prošlu godinu okončao na devetom mestu u Premijer ligi, što se procenjuje kao rezultat iznad sopstvenih mogućnosti. To je međutim navelo navijače da i u trećoj uzastopnoj premijerligaškoj sezoni od svojih ljubimaca očekuju sličan plasman.

Hau je u sezoni 2016/17 ljubiteljima Premijer lige pružio priliku da na mečevima Bornmuta gledaju izuzetno uzbudljiv fudbal. Njegovi igrači su postigli čak 55 golova (jedan više od Mančester Junajteda) u čemu je prednjačio Džošua King (16). Menadžer Trešnjica nije želeo da odstupi od tog principa ni periodu koji je usledio. Iako klub nema na raspolaganju posebno velika sredstva, ekipu je pojačao iskusni golgeter Džermejn Defo.

Identitet se ne menja

Prepoznatljiva igra je zadržana, a mečevi Bornmuta su nastavili da budu među najinteresantnijim i najlepšim za gledanje u takmičenju. U pet poslednjih mečeva na Din Kortu publika je videla čak dvadeset golova! Još na početku sezone je bilo jasno da Edi Hauv nije spreman da založi svoje viđenje fudbala iako ulog (opstanak u Premijer ligi) uopšte nije mali.

Može li Liverpul da napravi još jednu goleadu?

Verovatno najbolji mladi trener na Ostrvu je u tome uspevao u proteklih šest godina kada je u svom drugom mandatu u Bornmutu svoj tim iz Lige jedan doveo do Premijer lige. Kakav je njegov status u tom klubu i gradu govori podatak da su navijači 2004. godine prikupili skoro 14 hiljada funti da bi Hau, tada još fudbaler, obukao dres Trešnjice!

Naravno da bi navijači voleli da Bornmut ostvari uspeh ravan prošlogodišnjem. Realniji cilj je ipak, obezbeđivanje još jedne godine u elitnom društvu. Uprkos pojačanoj konkurenciji u napadu on nije toliko efikasan. Doduše, sva trojica napadača King, Defo, Vilson) su imali ili imaju problema sa povredama zbpog čega su propustili veći broj utakmica.

Odbrana je prošle godine bila ,,zapostavljeni” deo tima, a isti slučaj je i sada. Ne treba sumnjati da trener kvaliteta kao što je Hau ne može da sa tom situacijom da izađe na kraj. Reč je o fudbalskoj filozofoji i afinitetima.

Fulam je nezadrživ, na redu je Barton!

Bornmut je prošle godine sa 67 primljenih golova imao petu najlošiju odbranu u Premijer ligi. Zanimljivo je da je i sada u potpuno istoj situaciji. Iako ima dobre defanzivne fudbalere, Hau se drži svog agresivnog, napadačkog stila koji drži publiku na nogama.

Gornja polovina tabele u ovoj sezoni je verovatno nedostižna, ali opstanak ne bi trebalo da bude problem. Posle dva gostovanja u londonu (Vest Hem, Čelsi) Trešnjicama na Din Kort dolaze konkurenti Stouk i Njukasl, dok u gostima igraju sa Hadersfildom. Povoljan rasplet te tri utakmice bi mogao da znači i uspešno obavljen posao trenera Bornmuta.