Džimi Konors i 109 titula – da li su protivnici bili slabiji od Federerovih?

Mandatory Credit: Allsport UK/ALLSPORT

Džimi Konors je možda osvojio mnogo manje Grend slem titula nego Rodžer Federer, ali i dalje ne mora da se previše nervira u vezi sa jednom drugom stvari u kojoj ima prednost u odnosu na Švajcarca.

Njih dvojica čine jedan od najmanjih ekskluzivnih klubova na svetu – onaj u kome članstvo imaju osvajači sto i više ATP turnira. Amerikanac ih ima 109, što bi mogao da bude preveliki zalogaj čak i za samog Federera. U tom smislu, postoji mišljenje da je razlog izvesnog ostajanja Konorsa na prvom mestu u dvočlanom klubu, to što Federer ima jaku konkurenciju, podrazumevajući pod time da su Novak Đoković i Rafael Nadal itekako aktivni. Činjenica je takođe da je Švajcarac od 2009. godine osvojio samo pet od svojih dvadeset najvećih titula.

Rodžer Federer, titule, baloni, Džimi Konors i šta se sve vrti blizu broja 100

Ono što automatski ne može da se tvrdi je da je Džimi Konors imao slabu konkurenciju. Potpora takvom stavu bi moglo da bude to što je on vlasnik samo osam Grend slem trofeja, od čega su pet iz Njujorka. No, konkurenciju u tenisu ne čine samo nekolicina najboljih, već i prvih par desetina sa rang liste sa kojma se šampioni svake ere moraju susretati.

Početkom sedamdesetih to su bili Stan Smit, Rod Lejver, Džon Njukomb, Manuel Orantes, Ken Rozvol, Artur Eš, Ilie Nastase, Jan Kodeš, Tom Oker, Gilljermo Viljas. Naravno, tu je bio i Bjorn Borg koji je u Top 20 ušao tek 1973 (kasnije se pojavio i Mekinro), iste godine kada se Konors probio među prvih deset. Sjajni Amerikanac je sledeće godine osvojio impresivnih petnaest titula izgubivši samo četiri od 97 odigranih mečeva!

Džimi Konors ipak nikad nije osvojio Rolan Garos

Novak Đoković je recimo, 2015 osvojio jedanaest titula uz odnos pobeda i poraza 82:6 i 31:5 protiv Top 10 igrača. Federer je 2006 uzeo dvanaest titula uz 92:5. Iste te 1974. godine, Džimi Konors je dobio zabranu učešća na Rolan Garosu, i to u trenutku kada je imao najveće šanse da pobedi na mestu gde nikada kasnije nije stigao dalje od polufinala. Konors je u periodu od 1974-1976 tri puta pobedio Borga na šljaci, ali mu u parizu jednostavno nije išlo.

Amerikanac je ipak, većinu titula osvajao pobeđujući veliki broj tenisera iz kruga najboljih dvadeset. Problem je što ta imena sada ne znače mnogo, što odvuče u zabludu da je imao lakše rivale od Federera danas.

Rodžer Federer, od “očajničke želje” u Milanu do nezamislive 100. titule

Džimi Konors je promenio stanje u američkom tenisu jer do njega su od 1950. godine smao dvojica osvajala najveće turnire. Njegove ,,nepoznate” protivnike bi mogli da uporedimo sa Gaelom Monfilsom, Milošem Raonićem, Tomašom Berdihom, Keijem Nišikorijem, Marinom Čilićem, Del Potrom, ali i Stanislasom Vavrinkom i Endijem Marijem. Devet titula viška nikako nisu plod slabije konkurencije, jer da je tako, Konors bi verovatno imao i veći broj Grend slem trofeja. Budući da Federer ima trideset i sedam godina, one mogu da budu sasvim dovoljna zaliha do pojave novog izazivača, a to mogu da budu Nadal (80) i Đoković (73).

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime