Psihički problemi Džesija Lingarda: Napusti čauru, raširi krila i leti!

džesi lingard-depresija-odustaj
Lingard je otvorio dušu (FOTO: Guliver Images)

Ako ste negde pročitali da je Džesi Lingard jedan od najboljih igrača Engleske pred Evropsko prvenstvo – ne brinite, dobro ste videli.

Ako se se zapitali kako to odjednom, e to je već druga priča. Slična mnogima drugima, ali samo na početku. Onda kada mu nije išlo – suočavao se sa brojnim kritikama, pa i omalovažavanjem.

Sada je Lingard otkrio brojne detalje, sa čim se sve borio, a nisu protivnički igrači, kako je izašao iz prishičke, a ne fudbalske, krize i šta možemo dalje da očekujemo.

-Nije da sam hteo da „batalim“ fudbal, samo sam hteo malo da iskuliram. Na utakmice sam dolazio srećan što sam rezerva, a to nisam ja. Baš sam pre neki dan rekao bratu: „Sećaš li se perioda kad sam samo sedeo na klupi?“ Nisam želeo da igram, moj um nije bio koncentrisan na fudbal. Gubio sam fokus. Razmišljao sam o drugim stvarima, potiskivao sam probleme. Pokušavao sam da igram, a nije mi išlo – rekao je Lingard.

O čemu se u stvari radilo i šta ga je najviše mučilo? To što nikako nije uspevao da pomogne majci da se izbori sa depresijom, od koje je patila godinama.

džesi lingard-vest hem-depresija
Džesi Lingard je ponovo onaj stari Džesi (FOTO: Guliver Images)

Štaviše, kada je ona završila u bolnici, Džesi Lingard je morao da preuzme brigu o bratu i sestri.

-Godinama smo joj pomagali, ali meni je bilo teško da se nosim s tim, da potiskujem probleme. Osećao sam da nisam sam svoj, da nisam ista osoba, da nisam pravi Džesi Lingard – kaže Džesi, pa nastavlja:

– Čak i dok je utakmica trajala, sve bi se dešavalo mimo mene, nisam uopšte želeo da budem na stadionu. Ludilo! Otvorio sam se ljudima iz Mančestera, saopštio im kroz šta sam prolazio i s kakvim problemima se moja majka bori. Bili su sve vreme uz mene, podržali su me.

Dok je mnogima doneo probleme, Džesiju Lingardu je “lokdaun” usled koronavirusa doneo pravo otrežnjenje.

Mogao sam „ladno“ da prestanem da igram fudbal dok je trajao lokdaun, da budem u fazonu: „Ne zanima me“. Mogao sam da se predam, ali borac u meni me vratio u život. Dok smo bili zatvoreni bukvalno sam „razvaljivao“ teretanu, ubijao se od trčanja. Želeo sam da se vratim na teren spremniji i brži nego pre. Bolji od svih. Uspeo sam. Lokduan me je transformisao.

džesi lingard-engleska-depresija-problemi-vest hem
Lingard je otkrio kakve poteškoće je nosio u sebi (FOTO: Getty images)

-Gledao sam snimke svojih utakmica, neke i sa Mundijala i rekao sam sebi: „E, to je pravi Džesi Lingard“. To kako sam igrao u međuvremenu nisam bio ja. Svi su to videli. Moj brat, koji živi sa mnom, najbolje je to mogao da uoči, zabeleživši snimak na kome ležim na kauču i tri minuta buljim u plafon. Pitao se dečko: „Kroz šta li ti prolaziš? Ceo svet ti je pao na ramena“. Čak ni on nije tad mogao da zna šta mi je – priča Lingard.

Na njegovu, ali i našu sreću, uspeo je da se podigne i bude onaj stari Džesi.

-Shvatio sam da si lagan poput leptira samo ako se otvoriš. Kad napustiš čauru raširiš krila i letiš. Izvanredan osećaj. Sad konačno mogu da se posvetim porodici. I fudbalu. Naravno, biće uspona i padova, možda ćete u nekom trenutku dotaći najnužu tačku, međutim, tad morate da nađete nešto vas pokreće, da iznoiva i iznova pokušavate. Nikad nisam bio onaj koji će odustati – poručio je Lingard.

POLEDICA ZA MERIDIAN SPORT: Prva liga je paravan za nameštanje utakmica, PRAVI Borac ne postoji!

Obavezno pogledajte: NIKOLA ŽIGIĆ | Priče iz kraja #31

 

4 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime