Dve godine nije dugo – Serena i Andželik u novom finalu na Vimbldonu

serena-vilijams-monika-seleš-tenis
Monika Seleš o Sereni Vilijams (Photo by Clive Mason/Getty Images)

Ocena da je ženski tenis u krizi se različito tumačila u prethodnoj deceniji, ali se većina onih koji su analizirali stanje u ženskom ogranku Belog sporta slažu u konstataciji da je Serena Vilijams primer za sebe, za šta je ovih dana stigla nova potvrda na Vimbldonu gde će se Amerikanka u finalu sastati sa Andželik Kerber.

U zavisnosti od ugla posmatranja, onaj koji iz konkurencije isključuje neverovatnu Amerikanku, daje sasvim drugačiju sliku. Tako gledano ženski tenis nikada nije bio zanimljiviji. Ovogodišnji Vimbldon je zapravo najbolji primer, jer šta se drugo može zaključiti iz činjenice da u polufinalu nije bilo nijedne teniserke iz najboljih deset, dok je u četvrtfinalu to bila samo Pliškova.

Vimbldon: Da li je novi Klasik na pomolu i da li neko može da pobedi Serenu?

Sa druge strane, tu je i činjenica da, iako je konkurencija izjednačena, to nije ni blizu one slike kada su se na Grend Slem terenima sastajale Žastin Enan, Kim Klajsters, Martina Hingis, Ameli Morezmo i druge koje su ovaj sport podigle na veoma visok nivo. Sada se dešava da najbolja teniserka na svetu Simona Halep ispadne već u trećem kolu, Karolina Voznijacki ne prikaže ništa od one forme iz Melburna, prošlogodišnja šampionka Garbinje Muguruza takođe, o Sloun Stivens da ne govorimo, kao i većina onih koje su smatrane da u Ol Ingland klubu mogu čak i do finala.

Serena Vilijams je sedam puta osvajala Vimbldon

Možda i mogu, ali ne kada je Serena Vilijams u okolini, čak i posle pauze zbog porođaja. Naravno, nikako se iz računice ne sme izuzeti Andželik Kerber. Naravno da se njene dve Grend Slem titule numerički (ali i u nekom drugom smislu) ne mogu meriti sa Sereninih 23 (sedam na Vimbldonu), ali u aktuelnom trenutku razlika uopšte nije toliko drastična.

Nemica će igrati svoje četvrto veliko finale, što njenu karijeru i pored nekih padova, ipak čini impresivnom. Jedino koje je izgubila je odigrala pre dve godine na istom mestu na kojem će se naći u subotu – Centralnom terenu Ol Ingland kluba. Protivnica koja ju je tada nadigrala je ista koju će Andželik pokušati da spreči da na listi najvećih teniskih šampionki stigne slavnu Margaret Kort koja ima dvadeset i četiri najveća trofeja.

Stefanos Cicipas: Da li je Vimbldon video najbolji grčki bekhend?

Za razliku od Vilijams, Australijanka je neke od njih osvojila pre nego što je tenis postao potpuno porfesionalizovan.

Kerber je prošlu godinu provela u nastojanjima da pronađe formu iz 2016. da podsetimo da je Nemica tada pobedila u Melburnu i Njujorku i igrala finale Vimbldona sa Serenom Vilijams. 2017. je po prvi put posle šest godina ispala iz najboljih dvadeset, ali se ove ponovo vratila u život. Ako se revanšira Amerikanki, Kerber će se podići do čak četvrtog mesta na rang listi najboljih svetskih teniserki.

Sa druge strane, sedmostruka pobednica Vimbldona uopšte ne mora da razmišlja o svojoj trenutnoj poziciji. Videlo se i sada u Londonu da njoj lošije mesto u žrebu (koje je inače dobila nauštrb Dominike Cibulkove) uopšte ne otežava posao. Polufinalna pobeda bez većeg napora čak ukazuje da je i formu za sam turnir dobro tempirala.

Sa dve nova Grend Slem titule, Serena će postati najtrofejnija teniserka u istoriji

Ostaje samo ta poslednja prepreka do izjednačenja sa Margaret Kort. Ne treba uopšte sumnjati da će Serena do početka Otvorenog prvenstva SAD biti još bolja i da sigurno želi trofej koji nije osvojila još od 2014. godine. U tom slučaju bi postala apsolutno najbolja teniserka koja se bavila ovim sportom, bez obzira na razdoblje.

Ko pobeđuje u reprizi finala iz 2016, Serena ili Andželik?

U prethodnih osam duela, Nemica je pobedila Amerikanku u samo dva slučaja – pre dve godine prilikom osvajanja Otvorenog prvenstva Australije i 2012. godine u Sinsinatiju. Ma koliko ovaj duel u odnosima snaga delovao jednostrano, Kerber sada ima više šansi nego 2016. godine. Serena jeste do sada izgubila samo jedan set, ali su i njene protivnice zaista bile nedorasle zadatku, a neke kao da su bile impresionirane samim mestom gde su se našle.

Ako u težim trenucima predstojećeg finala zadrži strpljenje, Andželik Kerber bi svojoj velikoj protivnici da zada velike probleme. U suprotnom, titula se vraća u ruke u kojima se do sada nalazio sedam puta, odnosno dva manje od najtrofejnije Martine Navratilove (9).

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime