Ima 31 godinu, karijera mu je u padu ali stiže da napreduje na večnim listama. Koliko je Dvajt Hauard bio dominantan pokazuje i podatak da je 19. po broju skokova u istoriji lige. A pred njim je još nekoliko godina košarke. Koga će moći da prestigne u narednim godinama?

Stigao je do NBA lige kao prvi pik 2004. Izabrao ga je Orlando i godinama je na svojim ogromnim leđima nosio tu franšizu. Usledile su epizode u Lejkersima, zatim u Hjustonu i Atlanti a od ove sezone je u Šarlotu.

Jokić bi mogao da bude MVP regularnog dela sezone!

Čovek koji je celu karijeru sinonim za skokove i blokade, sinoć je ušao među 20 najboljih. Već je pripadao toj listi u kategoriji blokera. On je tokom NBA karijere zabeležio blizu 2.000 blokada što ga stavlja upavo na 20. mesto u istoriji lige. Jednu poziciju iza njega je Pau Gasol, dok bi on do kraja karijere mogao da stigne Tea Retlifa, Lerija Nensa i Kevina Garneta. Svaki od njih trojice mu beži manje od sto blokiranih pokušaja.

Svakako su skokovi zanimljivija kategorija. Dvajt Hauard u karijeri beleži prosečno 12.7 skokova po meču. Ove sezone je tek za nijansu slabiji od tog rezultata sa 12.4 skoka. Sinoć je igrao protiv Orlanda, skočio devet puta i ušao među 20 najboljih ikada!

Ima li Hjuston snage da osvoji Zapad?

Dvajt Hauard je najbolje rangirani među aktivnim košarkašima. Sa svojim 12. 361 skokom on se nalazi na 19. poziciji. Sinoć je preskočio Pau Silasa i Dikembea Mutomba. Dikembe je u karijeri odigrao 200 Nba mečeva više od Dvajta. Sa druge strane, skoro 100 mečeva više je odigrao i Čarls Barkli. On ima samo 180 skokova više od Hauarda.

Ispod 13.000 skokova su još i Bob Petit i Džeri Lukas. Njih dvojicu će Dvajt stići sasvim sigurno. Već tokom naredne sezone, ukoliko ga posluži zdravlje, Hauard bi mogao da probije granicu od 13 hiljada skokova a ona će pred njim biti Bak Vilijams (13.017) i Šekil O’Nil (13.099). Daleko ispred, na 13. poziciji, ostaće Hakim Olajdžuvon.

Da li će Klivlend osvojiti Istok?

Vrh liste pripada Viltu Čemberlenu On je ubedljivo prvi na ovoj listi sa prosekom od skoro 23 skoka po meču! Prate ga Bil Rasel i Karim Abdul-Džabar, ali je teško poverovati da će ga iko ikada nadmašiti. Od skoro penzionisani Tim Dankan i Kevin Garnet zauzimaju 6. i 9. mesto na listi.

Može li neko da prestigne Dvajta?

Kakva je situacija ispod Hauarda? On je već prestigao Denisa Rodmana, Patrika Juinga, Elgina Bejlora, Dejvida Robinsona, Bena Valasa… Od aktivnih igrača su blizu vrha Dirk Novicki, krilni centar Dalasa na 29. poziciji i Pau Gasol, centar koji je trenutno u Sparsima. On trenutno zauzima 31. mesto na listi. Srbija ima svog predstavnika na listi, Vlade Divac zauzima 48. poziciju sa 9. 326 skokova.

Uvek možeš da se kladiš na NBA!

Tokom najlošije sezone u svojoj karijeri Dvajt je odigrao 41 meč i zabeležio 431 skok. U najboljim danima je zabeležio 1161 skok, a ukupno je šest puta prebacivao brojku 1000! Dvajt će tek za nekoliko dana proslaviti svoj 32. rođendan, od njega možemo očekivati još nekoliko sezona i novi napredak na listi!