DVA U JEDAN: Crvena zvezda osvojila i titulu i Evroligu!

pehar titula Branko Lazic ABA Liga, Crvena Zvezda - Buducnost, finale, peta utakmica Belgrade, Serbia on April 22. 2019. 22.4.2019. (credit image & photo: STARSPORT/ Pedja Milosavljevic)

Ni u jednom takmičenju u kojem se igra za samo jedan cilj, ne može da se dogodi da ga postignu dva tima, pa je to slučaj i u ABA ligu koju je sa nagradom ,,dva u jedan”, kao novi šampion završila Crvena zvezda.

Kada se odlučujuća utakmica u finalu košarkaškog plej-ofa završi razlikom od četrdeset tri koša, a pogotovo kada je u pitanju susret dva najveća favorita i timova podjednake snage, ponestaje pitanja koja bi se postavila u vezi sa taktikom. Ocena o podjednakoj snazi i kvalitetu ekipa, stoji, ali samo na papiru. Međutim, opštepoznata stvar je da ,,papir” ne igra utakmice i da je put od pretakanja pojedinačnog kvaliteta do dobre timske igre dug i pun prepreka. To je posao za koji je zadužen pre svega trener, ali i čitava klupska organizacija. Budućnost je ove sezone promenila dva trenera i obojica su pali na ispitu, ali ostaje pitanje da li su samo oni odgovorni.

ZVEZDA – BUDUĆNOST: Jedna pobeda do prstena i Evrolige!

No, glavni ,,junak” ove priče je ipak Crvena zvezda. Beograđani su ove sezone pokazali da su bolji od šampiona i to više puta. Najveći značaj naravno, imaju pobede u finalnoj seriji. Zvezda je imala svoje šanse i u Podgorici, gde je malo nedostajalo da proslavi titulu, ali je domaćin oba puta pobedio zahvaljujući bljeskovima pojedinaca. Razlike u beogradskim i podgoričkim mečevima dosta dobro opisuje činjenica da su obe pobede Budućnosti bile teške, a mečevi neizvesni, dok je Zvezda u tri susreta napravila razliku od sto poena!

Zvezda je u petoj utakmici prikazala izvanrednu igru u odbrani

Peti susret je samo u prvoj četvrtini ličio na utakmicu dve ekipe, a već u sledećoj, kako se kaže popularnim sportskim rečnikom, na parketu je postojao samo jedan tim. Košarkaši Milana Tomića su izvanrednom odbranom, ali i šutem iz igre, zadržali protivnika na samo osam poena, dok su sami postigli dvadeset i devet. Konačan rezultat (97:54) je označio najteži poraz Budućnosti ove sezone, uključujući i mečeve u Evroligi.

Milan Tomić je odlično pripremio svoje košarkaše koji su tokom celog plej-ofa igrali odlično u odbrani, a pogotovo u finalu. Jedna od stvari koja je doprinela osvajanju titule šampiona ABA lige je i to što su Crveno-beli u svakoj utakmici imali bar jednog, a često i više košarkaša koji su bili spremni da iskorače i preuzmu odgovornost, kao i one kojima se pripisuje da su bili takozvani ,,iks faktor”. U početku serije je to bio Filip Čović, a onda i Ognjen Dobrić i Kejsi Rivers, Boriša Simanić.

Bili Beron je MVP plej-ofa

Zvanično najkorisniji igrač plej-ofa je Bili Beron, ali je titula pre svega pold kolektivnih napora. Treba imnati u vidu da je Zvezda u finalu Perperoglua imala na raspolaganju imala u samo dve utakmice, a Džo Regland nije igrao u celom plej-ofu. Crveno-beli nisu dopustili ni Partizanu, ni Budućnosti da njihov nedostatak pretvore u svoju prednost. Sa druge strane, potpuno su zaustavili nekadašnjeg NBA igrača Erla Klarka, a pogotovo budućeg, Gogu Bitadzea koji se u celoj seriji praktično nije video.

Filip Čović, Perikle i kako na strašnom mestu biti postojan

Budućnost je imala želju da napravi tim koji će biti konkurentan u Evroligi, ali je na taj način stavila u drugi plan košarkaše koji su u Podgoricu doneli istorijsku titulu. Od onih koji su ih zamenili nisu uspeli da naprave kolektiv. Aleksandar Džikić i Jasmin Repeša su imali iste probleme koji su se završili gubitkom titule.

Crvena zvezda se vratla na veliku evropsku scenu, na koju će verovatno stupiti sa istim trenerom. Da li će Milan Tomić imati isti tim na raspolaganju ili bar neke košarkaše iz sadašnjeg sastava, videće se kada se počne sa planiranjem nove sezone.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime