Dva puta za redom, pa dvadeset godina pauze: Torino – Juventus pre četvrt veka

Mandatory Credit: Graham Chadwick/Allsport

Juventus je (ponovo) potvrđeni šampion, ali samo neko ko je neupućen u prilike u vezi sa utakmicom koja nosi naziv naziv Derbi dela Mole po čuvenoj građevini Mole Antonelijana, može da se zapita zbog čega Stara dama ne bi pomogla Torinu da se nađe u Ligi šampiona.

Bjankoneri su ionako završili sve što su imali za ovu sezonu, te to pitanje ima smisla. Zašto Torino ne bi imao dva predstavnika u elitnom takmičenju? Oni koji znaju kako stoje stvari sa gradskim derbijima, posebno sa torinskim, jednostavno ne postavljaju takva pitanja. Kalkulisanje između Juventusa i Torina je teritorija na koju se ne zalazi, ma kako stojale stvari na tabeli ili se nazirao neki ,,viši” interes.

Torino – Juventus: Kakve veze imaju Mateo Darmijan i Fabio Kvaljarela sa izuzetkom od pravila?

Najviši moguć interes koji ima jedan ili drugi tim je pobeda, dok se odnosi među navijačima najčešće opisuju visokim stepenom netrpeljivosti. Čak i kada Juventus nema takmičarskih motiva, ne bi bilo ni zrna razumevanja među pristalicama Stare dame, ukoliko bi njihovi ljubimci prepustili bodove gradskom rivalu. Kod nas bi se reklo da ih ni Dunav ne bi oprao.

Juventus nema poseban takmičarski motiv

Već mnogo godina rivalitet ova dva kluba nije toliko izražen na terenu, jer Juventus dominira ne samo u mečevima sa Torosima, već i u celokupnom italijanskom fudbalu. No, to ni malo nije oslabilo strasti koje se raspaljuju pred svaki susret i podsećanja na neka druga vremena. Navijači Stare dame često koriste avionsku nesreću koja se dogodila 1949. godine, da bi na ružan način izazivali pristalice Bikova.

Godišnjica koja pada četvrtog maja je razlog zbog kojeg je dan odigravanja ove utakmice pomeren sa subote na petak. O padu aviona na povratku iz Lisabona u Torino se sve zna. Osim trenutne nesreće u kojoj su stradali svi putnici, među kojima i osamnaestorica igrača, događaj je kao posledicu imao to što se klub, tada zbog velikih uspeha nazvan Grande Torino, nikada nije oporavio u toj meri da u Italiji dosegne visine koje su osvojili Juventus, Milan i Inter.

Niz od četiri uzastopna Skudeta je prekinut, a navijači Juventusa ne propuštaju priliku da komšije podsete na to.

Rezultatski, Torino u poslednjim decenijama nema mnogo čime da se pohvali. Od dvadeset i pet mečeva, u svoju korist je rešio samo dva. Najviše ligaških utakmica gubio je upravo od gradskog rivala (69), od čega skoro polovinu na svom terenu (32).

Torino je u ovom veku pobedio u samo jednom derbiju

U dvadeset prvom veku Torino je jednom stigao do pobede u derbiju, kada je u sezoni 2014/15 kao domaćin bio bolji rezultatom 2:1. Između tog i prethodnog trijumfa je bilo dovoljno vremena da stasa čitava generacija navijača Bikova koji nisu videli pobedu u Derbiju dela Mole! Radi se o periodu od čitavih dvadeset godina koje su prošle od aprila 1995, pa do aprila 2015. Da stvar bude ofarbana u boju jedne od štrafti na dresovima fudbalera Stare dame, u to vreme su fudbaleri Torina izgubili sve (13) osim četiri utakmice koje su završene podelom bodova!

Valeri Božinov pre Del Pjera? Pa kakav je to Juventus bio?

U sezoni 1994/95 Torino je u obe utakmice u Kalču nadigrao Staru damu koja je na kraju ipak smenila trostrukog uzastopnog šampiona Milana i osvojila svoj tada 23. Skudeto. Imao je Marćelo Lipi tada na raspolaganju izvanredan sastav koji je sledeće godine postao najbolji u Evropi, uradivši ono što, primera radi, nije uspelo ni Konteu ni Alegriju.

Torino je takav Juventus za koji su igrali Alesandro Del Pjero, Roberto Bađo, Paulo Souza, pa i sam Antonio Konte, uspeo da nadigra oba puta. Rezultat meča koji je odigran pre dvadeset i četiri godine je bio 2:1 za Bikove, a golove na Komunaleu su postigli samo fudbaleri u crvenim dresovima – Ruđero Riciteli je dve lopte smestio u mrežu Perucija, dok je njegov saigrač Maltaljati postigao autogol.

Treneri Lipi i Soneti su na teren izveli sledeće sastave:

Juventus

Peruci, Koler, Karera, Ferara, Toričeli, Souza, Konte, Dešamp, Bađo, Ravaneli, Del Pjero

Torino

Pastine, Soljano, Angloma, Maltaljati, Falkone, Pesoto, Pelegrini, Pele, Kristalini, Scienca, Riciteli

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime