Dva dobro poznata lica i najpoznatiji derbi na svetu – Old Firm!

(Photo by Richard Heathcote/Getty Images)

Rivalstvo traje od 28. maja 1888. godine. Tada su u Glazgovu, gradu koji je među prvima imao gradski derbi, snage odmerili Rendžers i Seltik. Derbi Glazgova nosi naziv Old firm i jedan je od najspektakularnijih na svetu.

Danas će dobiti novu epizodu, ali mi priču moramo pričati od početka. Rivalstvo je postalo jasno još pre prvog odigrnog meča. Rendžers je nastao prvi, 1872. godine i oko sebe počeo da okuplja protestante. Petnaest godina kasnije napravljen je Seltik, klub Iraca katolika.

KO POBEĐUJE DANAS?

Dva različita dela grada, ulice kojima ne ideš ukoliko ne navijaš za jedan od dva kluba, potpuno različiti mentaliteti. Rendžers i Seltik su Old Firm, najkraće rečeno. Bez njega, tog meča koji pokazuje ko u gradu ima prednost, ne postoji ni istorija ni budućnost.

Današnji meč će biti 414. na programu. Rendžers ima više pobeda, 159 naspram 155, koliko ima rival. Kada pričamo o trofejima, njih je nemoguće nabrojati. Zajedno su 103 puta bili prvaci Škotske, osvojili su 71 kup i 44 Liga kupa.

I zašto će onda ovaj današnji biti drugačiji od bilo kog prethodnog? Postoji nekoliko razloga za to. Rendžers je, toga se sećate, imao velikih finansijskih problema. Reorganizacija, četvrta liga, novi početak. Sada su tu, ali kao da nisu konkurentni.

SELTIK JE FAVORIT DA UZME TITULU!

Seltik ima sedam vezanih titula u Škotskoj. Nisu izgubili Old Firm prilično dugo. Zapravo, od kako je Rendžers promenio strukturu, poraženi su samo jednom, nakon penala. To je bilo polufinale kupa, ali je deset pobeda iz preostalih dvanaest susreta dobra uteha za Irce.

Rendžers će pod hitno morati da prekine tu dominaciju. Da li je danas momenat? Stiven Džerard se nada da jeste. On je jedan od detalja koji će današnji derbi učiniti posebnim. Stivi je seo na klupu Policajaca bez iskustva ali sa ogromnom željom.

Uveo ih je u Ligu Evrope, odigrali su neke dobre mečeve do sada i najveći problem im je disciplina. Česti crveni kartoni prave mnogo nevolja a Seltik će to znati da koristi. Posebno što je na drugoj strani čovek koji Džerarda dobro poznate.

Seltik je prvi favorit za titulu a na njihovoj klupi je Brendan Rodžers. Čovek koji je bio Džerardov trener u Liverpulu (nećemo pomenuti ono proklizavanje) radi odličan posao sa Seltikom pa će i zeleno-beli igrati grupnu fazu u Evropi ove sezone.

MOŽE LI STIVEN DO TROFEJA U PRVOJ SEZONI?

Njihov mali okršaj, a ne tako davno su bili saradnici u Liverpulu, baca novo svetlo na derbi. Možda je baš ovo ono što će Old Firm ponovo učiniti veličastvenim. Želja protiv iskustva, tradicija protiv trenutne dominacije. Rendžers i Seltik danas ponovo igraju za bodove, a niko ne želi da propusti Old Firm!

Posebno je zanimljivo što je trenutni lider na tabeli Harts. Srca su iskoristila evropske obaveze večitih rivala iz Glazgova i prigrabila prvo mesto. Nakon četiri kola imaju maksimalnih 12 bodova, Seltik je na 6 a Rendžers na 5. Doduše, imaju i meč manje!

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime