Dušan Alimpijević: Neizvesnost je njegov najbolji drug!

Crveno-beli su ove sezone odigrali pet egal mečeva u Evroligi. Na tri su slavili, što je bilo suprotno očekivanjima. Alimpijević je tokom evropskih mečeva izgledao kao iskusan evroligaški trener. Zvezda ima 5 pobeda u Evroligi, nakon 12 odigranih kola.

Nezahvalno je govoriti, posebno među navijačima Zvezde, o Dejanu Radonjiću. Čovek koji je jedan od ključnih faktora za trenutnu stabilnost kluba je tim preuzeo kada mu nije išlo baš sjajno. Tada je kompletan projekat bio pod znakom pitanja.

Kladi se na mečeve ABA lige!

Da bi od Zvezde bio stvoren uzoran evroligaški kolektiv bilo je potrebno mnogo truda i energije. Prepoznatljiv sistem, dobar rad sa centrima i čvrsta odbrana su bile glavne karakteristike. Glavna zamerka bile su neizvesne završnice, Dejo dugo nije uspevao da se izbori sa njima na pravi način.

Tokom zajedničkih dana u Evroligi crnogorskog trenera i Crvene zvezde bilo je dobijenih mečeva koji su izgubljeni u egalu. Bilo je i situacija kada je stizana prednost a onda u finišu meča nije mogao da se prelomi meč. Navijači su mrzeli tu naviku. Niko nije očekivao da će ove sezone biti bolje.

Na klupu je prethodnog leta seo Dušan Alimpijević. Doskorašnji, doduše kratkotrajni, trener FMP-a je oko sebe okupio stručni štab koji nije imao mnogo iskustva. Takođe, ni igrački kadar, osim trojice igrača starijih od trenera i kapitena Lazića, nije bio super iskusan. A pobede su počele da stižu.

Alimpijević je na gostovanjima zabeležio dva velika uspeha. Trenutno Zvezda ima niz od tri pobede u Evropi i pred njima je teško gostovanje Fenerbahčeu. Čak i da se na Bosforu ne uradi ništa, a šuterski raspoložena Zvezda je za respekt, očekivanja navijača su premašena.

Crvena zvezda osvaja ABA ligu?

Strepeli su navijači pred početak sezone, brinuli su o ukupnom broju pobeda i ekipa im nije ulivala poverenje. Alimpijević je tek 2013. godine počeo samostalno da vodi klubove. Ima 31 godinu, mlađi se od nekih svojih igrača, ali je to pretvorio u svoju prednost.

Potpuno su dva različita stila košarke gajili njegov prethodnik Radonjić i on. Kao što su i njih dvojica potpuno različiti ljudi. A upravo su detalji prikazani u finišu utakmice momenti na osnovu kojih možemo da zaključimo nešto više o ličnostima.

Dejan Radonjić je čovek koji veruje u sistem. Zna da će se vredan rad isplatiti, spreman je da žrtvuje mnogo za ideju koju ima. Godinama je trenersku karijeru gradio ’’na knjigama’’, učeći ono što ne zna na sopstvenom primeru. Dešavale su mu se greške i iz njih je izvlačio pouke.

Radonjić je čovek koji će za eventualni neuspeh krivca prvo potražiti u sebi. Preispitaće svaku odluku, baviće se sitnicama i biti neodlučan kada bude trebalo da se donese odluka. To je u sportu nekada prelomna stvar.

Sa druge strane do izražaja dolazi mladost Dušana Alimpijevića. Impulsivnost, donošenje odluka na prvu loptu i sasvim drugačija životna filozofija su primetni već sada. Nekome može da se ne svidi način ili da Alimpijevića shvati kao prepotentnog ali rezultati daju alibi.

Ko će biti šampion Jadrana?

Sve što Zvezda prikazuje ove jeseni dolazi iz samopouzdanja. Dušan Alimpijević nema impresivnu karijeru, verovatno će uspeti da je napravi, ali mu samopoštovanja ne manjka već sada. Sa stavom na kakav publika nije navikla, da može sve i odmah, Alimpijević je počeo da piše novu istoriju Zvezde!

Kada se odlučivalo, Zvezdin strateg nije imao problem da prelomi. Svestan uticaja koji ima, donosio je odluke u najboljem interesu po ekipu. Bez panike, kakva je očekivana за novajliju na ovoj sceni i sa petljom za donošenje odluka, Alimpijević je dobijao mečeve. A Zvezda je ponovo dobila dugoročno rešenje na klupi!