PIKSI OŠTRO PO SUPERLIGAŠIMA: Pa, gospodo, je l’ ste vi ti koji ste izmislili fudbal?!

dragan stojković piksi-superliga-uefa
Piksi je izneo jasan stav po pitanju Superlige (FOTO: Starsport)

Nije prošlo ni 24 sata od objave da je evropski fudbal dobio pravi “šamar”, a reakcije se nižu i nižu.

Osim samih učesnika nove Superlige, gotovo se na prste jedne ruke mogu nabrojati oni koji tu ideju podržavaju. Svima je jasno – novac je apsolutni prioritet u toj ideji, ali ma koliko novac i fudbal išli “jedno uz drugo”, mora postojati neka granica.

“Odmetnuti” klubovi su je prešli i doneli odluku koja se ne sviđa ni bivšim igračima, ni nekim trenerima, pa ni navijačima.

Jedan od onih koji su izričito protiv ovakvog razvoja situacije jeste i selektor reprezentacije Dragan Stojković Piksi.

Piksi je u intervjuu za Kurir istakao da “američkom novcu” nije mesto u evropskom fudbalu i da za neke stvari “nema reči”.

-Lično mislim da ta poralizacija nije dobra i da… ne upotrebim neku ružniju reč, ali ovo je neka vrsta bezobrazluka da se uopšte dođe na tu ideju. Koliko čujem, tu je uleteo američki novac. E sad, ako pitate Amerikance za fudbal, oni će vam pričati za fudbal koji oni igraju, reći će da je to soker – kađe Piksi i dodaje:

dragan stojković piksi-srbija-superliga-uefa
Piksi nema dilemu kada su u pitanju novine (FOTO: FSS)

– Ako je to budućnost evropskog fudbala u sokeru, onda ja nemam reči… Ja ne podržavam tu ideju koliko god ona nekima izgleda kao dobro, ali zapravo nije dobra… Klubovi koji su se odlučili na ovako nešto, oni su ovim odlučili da se distanciraju od svih ostalih. Pa gospodo, je l’ ste vi ti koji ste izmislili taj fudbal?!

-Fudbal je malo širi pojam od vas 12 ili koliko vas ima. Nije to baš tako kao što vi mislite. Drugo, odakle crpite te igrače, pa dovodite ih iz nekih fravela, iz nekih rularnih predela i sela… – u dahu je istakao Dragan Stojković za Kurir.

Mnogi se pitaju gde je tu srpski fudbal i da li će ovakva odluka uticati i na njega?

– Ma, nema ga na mapi! Ne samo srpski fudbal, već generalno čitav fudbal. Portugalski, holandski… Ali, ovde se radi o jednoj stvari, o novcu. Nemam ništa protiv da novac bude taj pokretač svega, fudbal zaista može teško da funkcioniše bez ulaganja. Međutim, ovo je jedna vrsta preterivanja, da bogati i moćni postanu još bogatiji, a to može da se vrati kao bumerang – jasan je Piksi.

Šta će sada biti s Ligom šampiona, u kakvom sastavu će funkcionisati ovo takmičenje?

– Ovakve podele su loše. A šta će biti dalje, videćemo. Ne treba zaboraviti da je Liga šampiona najbolje i najkvalitetnije takmičenje, računajući sve sportove. Kome sad ona smeta? To je ozbiljan šamar za UEFA i FIFA na kraju krajeva. A da li će oni to dozvoliti, lično mislim da neće – kaže Piksi, pa nastavlja:

-Ali, ključeve ovog problema možda drže nacionalni savezi, pa treba da poruče klubovima “ako hoćete da igrate ovu Suprerligu Evrope, onda ne možete da igrate nacionalne lige”. Pa da vidimo italijansku ligu bez Juvenstusa, Milana i Intera. Da li bi navijači to podržali?! Da li će navijači Mančester junajteda biti srećniji ako gledaju svaki treći dan Real Madrid, Barselonu, Juventus i ne znam koga još? Pa neće!

Dragan Stojković-superliga-uefa-fudbal
Piksi je izneo svoj jasan stav (FOTO: FSS)

-Oni žele da gledaju svoju tradiciju, svoju istoriju, a to je da igraju protiv klubova u liga iz koje potiču. Prema tome mislim da će to malo teža priča biti. Znam da se sve svodi na novac i tih 350 miliona evra koji će dobiti svako za učešće, ali moje pitanje je gde je tu solidarnost?! Pokazuje se jedna arogancija koja nije prihvatljiva, pogotovo sad u vremenima gde planeta ima problema s virisom – istakao je Stojković.

Naravno, u svemu tome bilo je malo mesta i za jednu kvalitetnu šalu. UEFA bi možda mogla da zabrani igračima iz te Superlige Evrope da igraju Evropsko i Svetsko prvenstvo, eto prilike za Srbiju.

– Super, sad ćemo sigurno biti svetski šampioni (osmeh)… Ma neće doći do toga, nisu toliko ludi da bi doveli pitanje igrača hoće li igrati za svoju reprezentaciju ili ne. Ali, generalno naći će se neko rešenje, ali ovakvo kakvo je predočeno nije dobro za sport i fudbal. Fudbal ne gledaju bogataši sa šampanjcem u ruci – kaže Piksi i dodaje:

– Ima i takvih, istina, ali to su pojedinačni primeri. Fudbal nije samo za bogate, fudbal je strast, napravljen za srednju i siromašnu klasu – rekao je Piksi.

Saopštenje Superligaša: Reakcija UEFA – nezakonita!

OBAVEZNO POGLEDAJTE: Fudbalski kviz | EP 34 – Testiraj znanje! POGODI FUDBALERA

 
 

3 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime