Dok je Srbija vikala ,,hop”, Rusija skočila u Botevgradu a Finska nadigrala bivšeg šampiona Evrope

Foto: FIBA

To što je Srbija izgubila od Estonije nije bilo jedino iznenađenje prvog dana poslednjeg prozora u FIBA kvalifikacijama za Svetski kup, u šta u određenom smislu može da se svrsta i neočekivano visoka pobeda koju je ostvarila Rusija na gostovanju u Bugarskoj.

Orlovi su prvo povikali ,,hop”, dok je Zbornaja komanda povisoko skočila u Botevgradu gde je svladala domaćina sa čak četrdeset i četiri poena razlike, iako je i Bugarska u tom trenutku imala teoretske šanse za plasman u Kinu. Prvog dana nije samo Srbija neprijatno iznenadila, to su učinile i neke druge selekcije, ali samo one koje su već obezbedile put na planetarno takmičenje. Poraze su doživele i Francuska i Nemačka koje su svojim lošim izdanjima dale nadu Finskoj i Izraelu da ipak mogu do velikog uspeha.

FIBA kvalifikacije: Slovenija otpala odavno, Crna Gora blizu cilja, a ostali?

Doduše, Francuska i Nemačka su na gostovanja poslali kombinovane sastave koji nisu imali šanse da se odupru motivisanim domaćinima. Pogotovo je dobro odigrala Finska koja je dobila tri od četiri četvrtine i konstantno držala Francuze na odstojanju, nateravši ih dobrom odbranom na čak dvadeset jednu izgubljenu loptu. Izrael je savladao oslabljene i ne preterano zainteresovane Nemce, a jedino je Grčka od timova koji su osigurali plasman slavila laku i ubedljivu pobedu protiv Gruzije.

Rusija nije želela ništa da prepusti slučaju

Srbija je pobedom mogla da završi priču, ovako je posao ostao nedovršen do poslednje utakmice. Sa druge strane, primer Rusije je zanimljiv jer je pre puta u Bugarsku, postojalo još nekoliko načina da Zbornaja ode u Kinu. Tu se pre svega misli na to da su konkurentsku Finsku očekivala dva teška susreta. Da je Finska izgubila od Francuske, Rusija bi sa već uknjiženom pobedom u Botevgradu, mogla da počne sa procesom planiranja priprema za Svetski kup.

Đorđević nakon poraza u Estoniji: Svaki put gledamo u pasulj, to nas vraća unazad

Ekipa Sergeja Bazareviča nije želela da se bavi matematikom, iako bi i uz poraz bila u istoj situaciji u kakvoj je sada – da se odluka o konačnom plasmanu u grupi K donosi u poslednjem meču.

Ovako je Rusija ostala jedina reprezentacija koja ni sa sedam pobeda nije sigurna u dalji prolazak jer o svemu odlučuje direktan duel ove dve selekcije. Finci moraju u  Permu da pobede Ruse i da nadoknade poraz od dva poena iz prvog susreta. Domaćin će biti veliki favorit, i uz ipak kvalitetniji tim i samopouzdanje stečeno pobedom u Finskoj kao i poslednjim susretima, Rusija ima velike šanse da se upoiše na listu putnika u Kinu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime