Đoković se i dalje čeka: Da li je Doha prva stanica?

Đoković
LONDON, ENGLAND - JULY 12: Novak Djokovic of Serbia plays a forehand during the Gentlemen's Singles quarter final match against Tomas Berdych of The Czech Republic on day nine of the Wimbledon Lawn Tennis Championships at the All England Lawn Tennis and Croquet Club on July 12, 2017 in London, England. (Photo by Shaun Botterill/Getty Images)

Prošlo je više od pet meseci otkako je Novak Đoković posle jednog časa igre na vimbldonskom terenu broj jedan predao meč Tomašu Berdihu. Nekadašnji najbolji svetski teniser od tada je reket uzimao u ruke samo na treninzima.

Njegovi najveći rivali su za to vreme osvajali Grend Slem turnire i obeležili 2017. godinu na dominantan način. U načinu na koji su se tenisu posle sopstvenih problema sa povredama vraćali Federer i Nadal, Đoković takođe nalazi inspiraciju za ono što bi trebalo da usledi u sezoni koja je pred nama. Novakovi planovi se poklapaju sa željama njegovih navijača širom sveta, a to je povratak u sam vrh.

Nadal odložio povratak – koleno ili nešto drugo?

Razlog predugog odsustva je povreda lakta koju je srpski teniser prema sosptvenim rečima, nepotrebno zanemario. Pauza od tenisa međutim, ima i svoje dobre strane, koje su Nadal i Federer savršeno iskoristili. Odmor, osveženje organizma, vreme provedeno u drugačijem okruženju, psihološko rasterećenje – stvari su to stvari koje su potrebne svakom sportisti da povrati ne samo energiju, već i motive za napore neprekidnog takmičenja.

Ako su na taj način uspeli njegovi najveći rivali, zašto ne bi i Đoković?

Ne postoji razlog da se propusti kvota na Novaka

Dvanaestostruki Grend Slem šampion sa takmičarske strane ima mnogo toga da nadoknadi. Prvi put posle mnogo godina u sezonu ulazi van deset najbolje plasiranih tenisera na ATP listi. To znači da mu žreb na najjačim turnirima možda neće biti previše naklonjen.

Sve zavisi od njega

Đoković nema previše toga da brani i to je dobra strana onoga što ga čeka. U 2017. je pobedio samo u Dohi i Istbornu, čime je stigao do 68 ATP titula u karijeri.

Međutim, od tenisera najviše klase kojoj u istoriji sporta pripada samo nekolicina se ne očekuje da razmišlja o turnirima niže kategorije, već o osvajanju Mastersa i Grend Slemova. Koliko je to dostižno u 2018? Sudeći prema Novakovom raspoloženju, moguće, čak i verovatno.

Neke stvari u vezi sa najvećim konkurentima bi mogle da pomognu njegovom povratku na velika vrata. Tu se pre svega misli na probleme koje ima Rafael Nadal zbog kojih je odložio svoj početak sezone. Vreme povratka Endija Marija je i dalje neizvesno, a pitanje je da li Federer može da reprizira neverovatnu 2017.

Prvi Grend Slem je sve bliži, proverite favorite!

Moglo bi se reći da je sve u rukama i u glavi Novaka Đokovića. Kakva je situacija sa laktom sigurno će se pokazati do Melburna. Srpski teniser nije drastično menjao broj turnira u odnosu na prethodne sezone, što je u principu dobar znak.

Pored toga što svi jedva čekaju da vide Novaka na terenu, sa ništa manjom znatiželjom se očekuju prvi rezultati njegove saradnje sa Radekom Stepanekom. Čeh će uz Andrea Agasija predstavljati ,,kičmu” Đokovićevog štaba u nastupajućoj sezoni.

Prema poslednjim informacijama Đoković će propustiti najavljeno pojavljivanje na egzibicionom turniru u Abu Dabiju, a razlog je bol u laktu. Ako ne bude daljih promena u planovima zbog novonastale situacije, početkom 2018. čeka ga odbrana titule u Dohi.