Div iz Burkine Faso među stativama! (VIDEO)

Alban Lafont je momak koji će u januaru 2018. napuniti 19 godina. Iako je u svojoj fudbalskoj karijeri već postigao mnogo, njegov život nije bio nimalo lak.

Alban Lafont je momak koji će u januaru 2018. napuniti 19 godina. Iako je u svojoj fudbalskoj karijeri već postigao mnogo, njegov život nije bio nimalo lak. Rođen je u gradu Uagadugu, prestonici Burkine Faso, 23. januara 1999. Otac mu je Francuz, dok je majka iz Burkine Faso.

Majka mu je bivša reprezentativka u rukometu a kasnije i činovnik vlade. Roditelji su mu se razveli kada je imao devet godina a on je nakon toga otišao da živi sa ocem u Francuskoj. Veoma značajno, jer je pitanje kakve bi uslove za trening i razvitak imao da je ostao u Africi.

Karijeru je počeo u niželigašu, amaterskom klubu, AS Latois, i tamo proveo prvih šest godina. Počeo je da se bavi fudbalom kao ofanzivni vezista, ali je vremenom prešao na gol liniju gde se zadržao do danas. Za sada mu odlično ide.

Krajem novembra 2015. je Lafont oborio rekord francuske lige postavši najmlađi golman koji je branio u tom takmičenju. Mauro Goikočea i Ali Ahamada su potpuno pali u drugi plan, Ahamada je čak i promenio klub nakon toga, a mlađani Lafont je, bez imalo straha, postao prvi golman Tuluza. Na prva dva meča u seniorskoj konkurenciji je uspeo da sačuva svoju mrežu i pomogao je ekipi da stigne do maksimalnih šest bodova u tom momentu. Do kraja te sezone je propustio samo petnaest minuta, jer je u finišu meča sa Nantom, koji je završen 0:0, izašao zbog povrede i ustupio mesto Goikočei. U svojoj debitantskoj sezoni je sakupio 24 meča a na osam od njih nije bio savladan.

Naredne sezone nije postojala dilema. Alban Lafont je bio prvi golman Tuluza i propustio je samo dva ligaška meča. Na ostalima, kada god je branio, ostavljao je fantastičan utisak pa je skroz neravnopravno prema njemu većina medijske pažnje bila usmerena prema Italiji, Milanu i Donarumi. Kao neko ko će u godinama koje slede biti najveći Donarumin konkurent, Lafont je još uvek u senci.

Iako je Tuluz ponovo ekipa koja neće moći da se približi vrhu tabele, Alban je jedan od momaka koji nije izgubio poverenje. Bio je među stativama na svim mečevima, što nas dovodi do brojke od 68 ligaških mečeva u prvoj ligi Francuske. Ovo mu je treća profesionalna sezona, do kraja nje ima da se odigra još 30 utakmica a Lafont ima još tri meseca do svog 19. rođendana.

Po građi je sličan golmanu Čelsija, Tibou Kurtoi. Visok je, mršav i fascinantnog refleksa. Dugačkim rukama pokriva ogroman prostor, kada skrati ugao mislite da je pred vama hobotnica, a dovoljno dobro brani i u situacijama kada je pred njegovim golom gužva. Pošto brani u ekipi koja je konstantno pod pritiskom, morao je da se navikne da bude koncentrisan ceo meč. Takođe, to je značilo da umesto kratkih pasova šalje duge lopte svojim napadačima pa je pitanje kako bi se uklopio u neki drugi sistem igre, gde treneri traže da se igra gradi sa početka.

Za sada, njegova najveća mana su prekidi. Zbog svoje građe, ali i manjka iskustva, teško mu je da dolazi do lopti koje su centrirane. To je problem kod mnogih mladih igrača pa nije ništa što bi trebalo da brine. Sa iskustvom koje stiče i jačanjem gornjeg dela tela, pre svega ramena, Lafont će uskoro moći da poruši protivničke igrače koji u njegovom petercu čekaju izvođenje kornera.