Disciplina u kojoj srpska atletika leti do medalja: Ivana Španović i Strahinja Jovančević su nosioci odličja u Glazgovu!

ivana spanović-svetsko prvenstvo-atletika-beograd-satnica
(FOTO: Michael Steele/Getty Images for IAAF)

Skok u dalj je disciplina u kojoj je srpska atletika i ranije imala primere za ponos, ali je Ivana Španović još jednom pokazala da njen primer ima sve osobine onakvih kakvi se označavaju kao najsvetliji.

Nova potvrda da je ona najbolja srpska atletičarka u istoriji, došla je u Glazgovu zajedno sa najdužim skokom na svetu ove sezone, čime je Ivana Španović po treći put za redom postala šampionka u svojoj discplini na prvenstvima Evrope u dvorani. Posle Praga 2015 i Beograda 2017, ona se popela na pobedničko postolje i u Glazgovu. O razmerama uspeha govri podatak da je pre nje tako nešto uradila u skoku u dalj samo čuvena Hajke Dreksler. Međutim, Nemica je to učinila u rasponu od tri godine, a Ivana u dvostruko dužem, što nije zanemarljiv podatak u smislu očuvanja forme.

Ivana Španović, dvoranska atletika i 5 osnovnih razlika u odnosu na otvoren prostor!

Njen skok od 6.99 metara je za santimer duži od onog iz Praga, a za 25 kraći od beogradskog. Zanimljivo je i to da je na tu daljinu doskočila u petom pokušaju, dok je na dva prethodna ranija takmičenja zlatnu medalju osvajala skokovima u trećem. Iza nje su ostale Beloruskinja Nataša Mirončuk Ivanova (6.93) i Ukrajinka Marina Bek (6.84). Ivana Španović je toliko bila skoncentrisana i smirena da tokom finala nijednom nije prestupila, a propustila je da skače samo u šestoj seriji kada je već bilo poznato da je zlatna medalja njena.

Ivana Španović i Strahinja Jovančević su osvajači medalaj u istoj disciplini

Ove sezone je istu daljinu ostvarila i Nemica Malaika Mihambo, pa sada njih dve dele najbolji rezultat.

Radosti su stigle iz muškog dela ekipe u Glazgovu, tačnije, onog koji se takmičio u Ivaninoj disciplini. Strahinja Jovančević je preleteo preko osam metara (8.03) i državnim rekordom osvojio bronzanu medalju. Kuriozitet je da je i on imao čak pet ispravnih skokova u finalnij seriji uz samo jedan prestup. Najdalje je doskočio u četvrtom pokušaju. Prethodni rekorder je bio Danijel Jahić koji je pre dvadeset godina skočio jedan santimetar kraće. Da spomenemo da je legendarni Nenad Stekić u dvorani najdalje skočio osam metara.

Ivana Španović na krovu sveta! 

Jedan drugi Srbin je takođe osvojio zlatnu medalju, ali je njome obradovao jednu drugu zemlju. Naime, sprinter Milan Trajković koji je rođen u Surdulici, kao državljanin Kipra je pobedio u trci na 60 metara sa preponama i tako postao prvi atletičar ove zemlje koji je postao šampion na ovom takmičnjeu. Trajković je učestvovao i na prethodnim Olimpijskim igrama gde je nastupio u finalu trke na 110 metara sa preponama i osovjio sedmo mesto.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime