BOG FUDBALA Srećan rođendan, Maradona!

dijego-maradona-svetsko-prvenstvo-doping-dijego maradona-debi-na današnji dan-argentina
Maradona je na današnji dan debitovao za Argentinu (FOTO: David Cannon/Allsport/Getty Images/Hulton Archive)

Na današnji dan 1960. godine rođen je jedan od najvećih – legendarni Argentinac, Dijego Armando Maradona.

Baš kada pomislimo da se o njemu više nema šta reći, napisati, pročitati, on nas iznenadi. Baš kao pre nekoliko dana kada je izjavio koji je njegov trenutno najveći san. Maradona sanja još jedan gol Englezima i – opet rukom. Onog prvog se svi dobro sećamo, zar ne?

I dok ga jedni smatraju legendom, drugi ga smatraju greškom. Ali, i jedni i drugi bi se složili u jednoj stvar – on je najveći ikada.

Kao što danas postoji polemika da li je bolji Kristijano Ronaldo ili Lionel Mesi, tako i je i “onda” postojala diskusija ko je bolji – Maradona ili Pele.

A, zašto bismo se uopšte raspravljali? Zašto jednostavno ne bismo uživali u majstorijama i raznim pričama i anegdotama?

Iapk, ako pitate Maradonu, on nema dilemu.

-Za mene će Pele uvek ostati drugi najbolji, odmah iza Maradone. Pa on čak ni u Brazilu nije proglašen najboljim sportistom, Sena je bio ispred njega. Dakle, bilo da se radi o najboljem fudbaleru ili najboljem sportisti u Brazilu, Pele će uvek biti drugi – rekao je Maradona jednom prilikom.

Maradona je rođen 30. oktobra 1960. u Lanusu, kao peto od osmoro dece, ali odrastao je u Vila Fioritu, siromašnom delu Buenos Ajresa.

Da je bilo lako tokom detinjstva – nije, a to ne krije ni Maradona.

-Kiša je padala više unutra nego napolju – rekao je jednom prilikom. U tri sobe, bez tekuće vode, stanovala je cela porodica: Diego Sr i Tota, Diego mlađi, njegove četiri starije sestre i tri mlađe braće i sestara.

Možda je to, a kasnije i neki skandali slutilo da njegovo fudbalsko umeće neće biti u prvom planu, desilo se sasvim suprotno.

Nadimak mu je “El pibe de oro” – Zlatni dečak. I zasita, pozlatio je svaku loptu koju je dodirnuo. Za boku juniors je potpisao sa samo 21. godinom, a ubrzo je osovjio i trofej.

Sudbina ga je odvela u Barselonu, a on je oborio rekord kada je visina transfera u pitanju – 7,6 miliona dolara.

Malo ko je doživeo da mu aplaudira 90.000 ljudi, ali – Maradona jeste. U El klasiku odigranom 1983. godine je dao gol Realu za pobedu i postao je prvi igrač Barselone u istoriji kome su aplaudirali navijači Reala.

Tokom karijere je odigrao 680 utakmica i postigao 345 golova. Sigurno bi bilo i više, da nije bio 15 meseci pod suspenzijom – zbog kokaina.

Mnogo je stvari koje su zanimljive i koje govore o Maradoni, a koje nisu striktno vezane za teren. Da li ste znali da u svetu postoji deset crkava koje nose ime po njemu?

Da li ste znali da je o njemu ispevano nekoliko pesama? I da ama baš nijedan sportista nema status božanstva, kao što Maradona ima u Argentini?

S razlogom. Srećan rođendan, Maradona!

Spektakularan gol Gomesa novi rekord Lige Evrope

OBAVEZNO POGELDAJTE: Fudbalski kviz | EP 15 – Testiraj znanje! POGODI FUDBALERA

 

3 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime