Devojko, kojim se sportom baviš? Ešli Barti ponovo igra dobar tenis!

esli-barti-wta-lista-top-100-majami-rolan garos
Ešli Barti se povukla sa Rolan Garosa (FOTO: Matthew Stockman/Getty Images)

Nekada je važila za veliki teniski talenat. Osvojila je juniorski Vimbldon i nakon tog dostignuća popela se na drugo mesto liste za juniore. Barti je već kao tinejdžerka počela da beleži odlične rezultate u među seniorima, za početak u dubl konkurenciji.

Teniska penzionerka Kejsi Delakva bila je njen uzor i od samog početka su počele da prave partnerstvo u dublu. Delakva je osvojila jednu Gren slem titulu, još davne 2011. Ona i Skot Lipski bili su bolji od Zimonjića i Srebotnik na francuskoj šljaci.

U pari sa Barti nije stizala do trofeja. Četiri puta su zajedno igrale finale Gren slem turnira, na svakom turniru po jednom. Nedovoljno za titulu, a Delakva je još tri puta, sa Skjavone i Švedovom, stizala do meča sa titulu.

EŠLI OSVAJA GREN SLEM U AUSTRALIJI?

Sezona 2013. je bila odlična za Ešli Barti. Počela je redovno da igra na velikim turnirima u dubl konkurenciji. Još pre te godine, kada je imala samo 16, probila se među 200 najboljih na obe liste, i u singlu i u dublu.

Odlučila je da je bolje da igra mečeve u paru, tokom tih godina i potpuno se posvetila tome. Igrale su zajedno tri Gren slem finala u istoj godini a nakon prve prave sezone na turu, Barti je bila 12. reket u dublu!

Ni naredna sezona nije bila loša, malo je više igrala singl, a izostali su veliki dubl rezultati. Prosečno, malo ispod njenih očekivanja. Zbog toga je donela šokantnu odluku. Nakon što je nagovestila pun potencijal, Barti je odlučila da se penzioniše. Na kraju 2014. godine se povukla iz tenisa.

U tom momentu je već znala šta sledeće želi da radi! Da igra kriket. Da, dobro ste pročitali, Ešli Barti je bila spremna da promeni sport kojim se bavi i to je i uradila. Nakon što se na novi sport privikavala u nižoj ligi igrajući za Kvinslend Fajr, potpisala je ugovor sa Brizbejn Hitom, ekipom koja je bila profesionalna.

KO OSVAJA AMERIKU?

Kada se završila sezona, početkom 2016. godine, Ešli Barti je bila spremna za povratak tenisu. Želela je povratak na staro ali je bilo teže nego što je zamislila. Igrala je turnire koje nikada ranije nije, sa nagradnim fondom od nekoliko hiljada dolara.

Nakon dve godine potpunog odsustva sa Gren slem turnira, pojavila se na Australijen Openu. Igrala je i singl i dubl i pokazala da je u formi. Treće kolo u pojedinačnoj konkurenciji, njen još uvek najbolji rezultat, i novo četvrtfinale u dublu.

U Parizu je stigla do ubl finala, jedinog koje joj je u karijeri falilo. Ipak, bilo je primetno da je sing sve više zanima. Počela je da igra i na manjim turnirima u pojedinačnoj konkurenciji, počela je da popravlja svoj plasman na rang listi.

Trenutno je on najbolji u njenoj karijeri, nalazi se na 16. mestu. Kao dubl igračica stizala je čak do 5. pozicije a trenutno se nalazi na 11. mestu. Dovoljno da bude nosilac na velikim turnirima, iako je pre samo dve godine igrala kriket.

’’Napravila sam pauzu da bih se osvežila. Bio mi je potreban odmor, da saberem misli i da odlučim šta da radim dalje. Vratila sam se kada sam shvatila da mi tenis nedostaje’’, izjavila je Barti. Očigledno je dobro razmislila.

JOŠ UVEK TRAJU KVALIFIKACIJE ZA ČETVRTI GREN SLEM SEZONE!

Ova godina je najbolja u njenoj singl karijeri i na sva tri dosadašnja Gren slem turnira prolazila je prvo kolo. Doduše, još uvek nije stigla dalje od trećeg, gde je zaustavljena čak četiri puta. Možda je US Open prilika za nešto više.

Prvo kolo ne bi trebalo da bude pretežak posao jer će Barti odmeriti snage sa devojkom iz kvalifikacija. Protivnica u drugom kolu će biti Šafaržova ili Martić, a u trećoj rundi će morati da savlada favorizovanu Muguruzu.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime