Desetka, krilo ili nešto treće? Kako će izgledati Barsa sa Kutinjom?

Liverpul Barsa
LIVERPOOL, ENGLAND - DECEMBER 06: Philippe Coutinho of Liverpool celebrates after scoring his sides fifth goal with his Liverpool team mates during the UEFA Champions League group E match between Liverpool FC and Spartak Moskva at Anfield on December 6, 2017 in Liverpool, United Kingdom. (Photo by Clive Brunskill/Getty Images)

Filipe Kutinjo je i zvanično fudbaler Barselone, u drugom najvrednijem transferu svih vremena. Liverpul nije uspeoda zadrži Brazilca, a Barsa je dobila sjajno pojačanje.

Jasno je da Kutinjo ima velike kvalitete, ali je pitanje gde bi on u već jako ofanzivnom timu Barselone zapravo mogao da igra? Postoje tri varijante u kojima bi Brazilac mogao da se uklopi, a treba početi od one u kojoj nema Osmana Dembelea. Mladi Francuz se još oporavlja od teške povrede i neće ga biti neko vreme u timu.

DIJAMANT, DESETKA

Dembele je povređen, čini se da su u Barseloni konačno shvatili da Delofeu nije igrač nivoa katalonskog kluba. Na krilni pozicijama zato i nema previše izbora za Valverdea, pa ne bi bilo čudo da se za početak odluči za dijamant formaciju.

Desetka, krilo ili nešto treće? Kako će izgledati Barsa sa Kutinjom?

U odbrani je sve jasno, a ispred standardne četvorke je Serhio Buskets, a ispred njega bi bili Paulinjo i Inijesta ili Rakitić. To je naravno postavka koju bi mogao da forsira Valverde, a još bolja opcija od veterana na toj poziciji je Denis Suarez koji je nepravedno zapostavljen u ovom timu.

A ŠTA JE SA ALEKSISOM? GDE ĆE ON?

Ispred bi bio Kutinjo na poziciji desetke, a Mesi bi imao potpunu slobodu u kretanju i igri, iako bi nominalno bio napadač. Ovaj sastav ne bi izgubio ni na širini igre jer bi sa jedne strane bio Alba kome nije problem da drži celu stranu, a sa druge bi Mesi primao loptu uglavnom gde je najopasniji – pored desne aut linije. Kada krene sa desne strane u sredinu gotovo je nezaustavljiv.

Sa toliko napadačkih opcija i Paulinjom koji se ove sezone sjajno ubacuje u prazan prostor i odbrana mora da vodi računa o njemu Luis Suarez bi dobio mnogo prostora napred i njemu bi ovakav pristup najviše odgovarao.

SA DEMBELEOM 4-2-3-1

Barsa bi kada se vrati Dembele ipak mogla da forsira formaciju sa dva krilna igrača. Paulinjo i Buskets bi ostali kao podrška odbrani, Kutinjo bi opet bio desetka, Mesi bi igrao desno, a Dembele levo.

Desetka, krilo ili nešto treće? Kako će izgledati Barsa sa Kutinjom?

Argentinac je igrao sve ofanzivne pozicije u timu, ali i dalje se najbolje snalazi kada prodire sa desne strane. Dembele takođe sjajno ulazi u sredinu sa boka, a bekovi bi u ovom slučaju stalno išli napred i bili otvoreni kao opcija za širenje igre.

Ofanzivnija opcija bi bila sa Inijestom/Rakitićem/Suarezom umesto Busketsa ili Paulinja na poziciji centralnog veznog, a u ovoj formaciji bi Barsa konstantno imala loptu u posedu i mogli bi smo da očekujemo nešto slično Pepovom stilu igre.

DANAS SE IGRA EL KLASIKO! NISI ZNAO?

Ovo bi sasvim sigurno potpuno izbacilo Paka Alkasera iz formacije, a verovatno bi onda na leto Barselona tražila još jednog centralnog veznog sa defanzivnim karakteristikama na tržištu.

NI U BARSI NIŠTA NOVO

Kutinjo je u poslednje vreme u Liverpulu igrao u neobičnoj formaciji. Sa trojicom igrača ispred u napadačkoj liniji, on je u formaciji 4-3-3 igrao u sredini terena.

Desetka, krilo ili nešto treće? Kako će izgledati Barsa sa Kutinjom?

Barsa bi mogla da proba i sa tim receptom. On bi svakako bio ofanzivniji od Paulinja i Busketsa u sredini, ali bi imao dosta defanzivnih zadataka. Ispred bi Mesi, Suarez i Dembele činili napadačku trojku koja bi pritiskala zadnju liniju protivnika i otežavala prenos lopte.

PRIMERA! NAJBOLJE KVOTE! NAJVIŠE IGARA! 

Ovde bi Kutinjo mogao u jednom scenariju i da igra po krilu, što je takođe radio u Liverpulu. Ipak jasno je da se on mnogo bolje oseća u sredini terena, sa mnogo prostora za pasove sa obe strane.

Desetka, krilo ili nešto treće? Kako će izgledati Barsa sa Kutinjom?

Ipak ovo je najmanje realna opcija, pogotovo u Primeri. Barsa ne mora da se previše brani, čak ni protiv najjačih timova na svetu, tako da bi se ovde mnogo izgubilo u napadačkoj formaciji, a Kutinjo nije previše efikasan u odbrani. Ipak nije nemoguće da će i ovu varijantu isprobati Ernesto Valverde.

Kakvo je pojačanje Filipe Kutinjo? Je li previše plaćen? Hoće li se uklopiti? Na kojoj poziciji će igrati? Je li Barsa ovime potvrdila dominciju ili Real ima šanse da ih sustigne? Kažite nam svoje mišljenje!