Deset godina vernosti: Vensan Kompani je celu deceniju Građanin!

(Photo by Clive Mason/Getty Images)

Često se ekipi iz plavog dela Mančestera zamera da nemaju istoriju, da su mali ili plastični klub i da nikada neće moći da budu ravnopravni sa konkurentima. Vensan Kompani je sasvim sigurno najbolji primer Sitijevog prelaska iz jedne u drugu kategoriju.

Počeo je u Anderlehtu, brzo karijeru nastavio u Hamburgu. Ukupno pet sezona profesionalnog fudbala, pre nego što se Vensan Kompani preselio na ostrvo. Tamo je stigao u jednom od prvih ambicioznih prelaznih rokova novih vlasnika.

ŠAMPIONI OVE SEZONE?

Bili su tu i neki mnogo skuplji i talentovaniji ljudi. Mančester siti je mislio da radi dobar posao kada je za ogroman novac potpisivao Robinja, Žoa, Najdžela de Jonga, Belamija, Bridža ili Šona Rajt-Filipsa. Mnogi nisu ostavili nikakav trag u svetlo plavom dresu.

Vensan jeste, zato se danas i proslavlja njegova desetogodišnjica u klubu. Tih dana je klub pojačao i Pablo Zabaleta a upravo su njih dvojica dugo godina bili sinonimi za Mančester siti. Kako je Argentinac otišao, Kompani je ostao sam.

Tokom deset godina na Etihadu Vensan Kompani je stigao do devet trofeja. Po tri puta je bio šampion Engleske i osvajač Liga kupa, dva puta je osvajao Komjuniti šild a jednom FA kup. Nema mnogo igrača koji mogu da se pohvale takvom karijerom u klupskoj istoriji.

MOGU LI DA PONOVE USPEH ARSENALA?

Deset godina vernosti klubu nije bilo dovoljno da štoper reprezentacije Belgije ugrozi ljude sa najviše nastupa. Prvo mesto dominantno drži Alan Ouks, koji je igrao preko 15 godina i upisao skoro 700 nastupa za Građane.

Svoje mesto na listi našli su jedan Nemac, Bert Trautman, i jedan Škot, Vili Donaki. Vensan Kompani je ispod desetog mesta liste i za ulazak među najveće legende potrebno mu je još oko 100 mečeva za Građane. Nismo sigurni da će uspeti, pre svega zbog povreda koje su ga mučile.

Stigao je u klub iz Hamburga, ekipe koja se ove sezone prvi put takmiči u Cvajti. Tada je Mančester siti bio prosečan tim, kom ni ispadanja iz Premijer lige nisu bila strana. Nekako je uspeo da promeni filozofiju u klubu i njegova uloga je tu i veća nego što se misli.

SLEDEĆI PROTIVNIK JE NJUKASL!

Čak i kad Građanima nije išlo dobro, Kompani je bio kapiten. Pored odličnih partija na terenu, a imao je sjajne sezone dok se nije povređivao, pružao je klubu mnogo više. Bio je lider, centralna figura svlačionice i uzor novajlijama tokom tih godina turbulencije.

Vensan Kompani danas proslavlja 10 godina života u Mančesteru. Osvojio je mnogo trofeja kroz karijeru, kupio je navijače Mančester sitija i bio treći na svetu sa svojom reprezentacijom. Sasvim dovoljno za jednu fudbalsku karijeru. Kompani, jedan od stubova današnjeg Sitija!

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime