Dani kada su ”Loši momci” imali i neke druge sklonosti u NBA!

Ajzea Tomas rekao da mu Džordan nije bio konkrencija

Čuvenu generaciju Detroit Pistonsa s kraja osamdesetih mnogi pamte kao ”Loše momke” zbog načina na koji su igrali košarku, ali je ova ekipa imala i neke sasvim drugačije ,,običaje” početkom te decenije.

Naime, Detroit je zajedno sa Denverom 1983. godine bio učesnik utakmice koja je ušla u sve NBA anale i na kojoj je do danas postignut najveći broj poena. ”Loši momci” nisu još počeli sasvim da opravdavaju naziv koji su kasnije stekli brutalnom odbranom, dok je Denver tih dana bio jedan od najefikasnijih timova u ligi. Štaviše, u Koloradu su igrala dvojica košarkaša koji su važili za izvanredne košgetere – Aleks Ingliš i Kiki Vandevej.

Domaćin susreta na kome je odigrano čak tri produžetka je bio Denver, a meč je na kraju završen rezultatom 186:184 za Detroit. Stari rekord je potrajao tek nešto više od godinu dana, a držali su ga San Antonio i Milvoki koji su postigli četrdeset i tri poena manje (171:166), takođe posle tri produžetka.

Bil Bredli, čovek koji je pokorio NBA, Evropu i Olimpijske igre

Na klupi ekipe iz Kolorada je sedeo Dag Mo, a u Detroit je na početku sezone stigao Čak Dejli. Naravno, reč je o istom treneru pod čijim se rukovodstvom Detroit preobrazio u ekipu koja je igrala na poen manje. Sredstva, odnosno način na koji su to postizali im je i doneo popularan nadimak.

Detroit i Denver su igrali kao da se nalaze na Ol staru

Sama utakmica je podsetila na neke Ol star mečeve, samo mnogo brže. Košarkaši su na terenu delovali nepromašivo, što je ostavljalo utisak da se odbrana ne igra tako dobro. Stvar je međutim, bila u brzoj i šuterskoj igri oba tima koji su te sezone bili na prvom (Denver) i trećem (Detroit) mestu po broju koševa u proseku.

Da li će Pešić uspeti da stigne do titule u ACB ligi?

Poluvreme je završeno rezultatom 74:74, a na kraju 48. minuta na semaforu je pisalo 145:145. Sa dodatnih 80 poena u tri produžetka, postavljen je rezultat koji će najverovatnije još dugo vremena važiti kao rekord. Dvojica spomenutih košarkaša Grumenja su postigli skoro 100 poena za svoj tim (Vandevej 51,Ingliš 47), dok je u Detroitu najefikasniji bio legendarni Ajzeja Tomas sa 47. Poseban kuriozitet je da je prema zvanični podacima na utakmici postignuto samo dve trojke, po jedna na obe strane!

Kao druga najefikasnija utakmica ostaje dotadašnji rekord San Antonija i Milvokija, dok je Denver sedam godina kasnije još jednom učestvovao u revolveraškom obračunu. Duel sa Golden Stejtom iz 1990. godine je ostao zabeležen kao treći sa najviše postignutih poena, a pobedili su Ratnici sa 162:158 u okršaju u kome nije bilo produžetaka.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime