Dani kada je prštalo u ringu: Rivalstvo u plemenitoj veštini

Boks
LAS VEGAS, NV - DECEMBER 08: (L-R) Manny Pacquiao and Juan Manuel Marquez exchange blows during their welterweight bout at the MGM Grand Garden Arena on December 8, 2012 in Las Vegas, Nevada. (Photo by Al Bello/Getty Images)

Čevorostruki okršaj koji su imali Meni Pakjao i Huan Manuel Markez je verovatno najveće boksersko rivalstvo u ovom veku. Niko im se nije približio, ne samo u smislu sportskog uzbuđenja koje su doneli ovi dueli, nego i po istorijskom značaju.

Što se tiče dvojice majstora, verovatno bi i njihove karijere izgledale sasvim drugačije da nisu bili u situaciji da razmenjuju udarce u ringu.

Peđa Radošević: Želim da boksujem za titulu prvaka svijeta treći put!

Kao najveća decenija u boksu ipak se najčešće navode osamdesete godine prošlog veka. Tada smo videli odlazak Mohameda Alija i uspon Majka Tajsona. Boksovao je neponovljivi Hulio Sezar Čavez Senior, koji je kraj decenije dočekao sa 68-0 i bio poražen tek 1994. godine! U to doba se borio i jedan od najboljih velteraša ikada, Aron Prajor.

Te godine su najbolje upamćene po nekoliko velikih rivaliteta, prvenstveno u lakšim kategorijama, koji su ukazali na velike zvezde koје će obeležiti boks u nadolazećem vremenu. I dok je prethodna dekada obeležena figurama Alija, Frejzera, Formana i Nortona, osamdesete su donele epske mečeve između Šuger Rej Leonarda, Marvina Haglera, Roberta Durana i Tomija Hernsa, koji su se sukobljavali u čak tri kategorije da dokažu da tron pripada upravo njima.

Pogled na prethodnih četrdesetak godina, teško da bi pomogao u pronalaženju neke bokserske četvorke koja bi mogla da se poredi sa dve koje su vodile ratove do ”istrebljenja” kao što su to činili Ali – Frejzer – Forman – Norton u teškoj i Leonard – Hagler – Herns – Duran u lakim kategorijama. Najbliže su se primakli prišli Meni Pakjao, Erik Morales, Huan Manuel Markez i Marko Antonio Barera. Oni su jedan protiv drugoga najčešće boksovali u pero kategoriji.

Erik Morales i Huan Manuel Markez se nikada nisu suočili

Jedina dvojica iz te grupe koji nisu ukrstili rukavice su Morales i Markez, a razlozi se mogu naći u rasponu od finansijskih pa do ličnih.

Ken Norton i Džo Frejzer se takođe nisu suočili tokom svojih karijera, jer su imali zajedničkog trenera, ali oni bolje upućeni kažu da su njihovi sparing dueli bili na nivou takmičarskih.

Nije svaki rekord isto vredan – neki su za Ginisa

Iako je izuzetno teško i nezahvalno porediti boksere iz različitih era, mnogi bi rekli da su Leonard, Duran, Hagler i Herns postavljeni više na lestvici poštovanja nego Pakjao, Barera, Morales i Markez, pogotovo iz ugla ljubitelja boksa širom sveta. Neki doba ovih prvih zovu poslednjom velikom erom u profesionalnom boksu.

Prvi meč između Leonarda i Hernsa, zatim Leonarda i Haglera i Haglera i Hernsa su redom proglašavani za mečeve godine. Prva borba između Leonarda i Durana je ostala upamćena kao epska bitka od 15 rundi, ali i kao sušta suprotnost meča Haglera i Hernsa koji je od samog početka bio toliko intenzivan da je potrajao svega tri runde i završio se nokautom i pobedom Haglera.

Najlakši i najmanji od svih je bio Duran koji protiv ostale trojice ima bilans 1-4. To je najviše posledica činjenice da je njegova prirodna sredina bila laka, a ne velter ili srednja kategorija. Duran će ipak ostati upamćen po tome što su svi njegovi rivali morali da pruže maksimum i kao jedini bokser koji je protiv Haglera ostao u ringu svih 15 rundi tokom njegove deceniju duge vladavine u srednjoj kategoriji.

Bitke koje su vodili Morales i Barera spadaju u najveće svih vremena

”Trilogija” između Moralesa i Barere je možda i najveća u boksu svih vremena , zajedno sa mečevima između Mikija Vorda i Artura Gatija i Alija i Frejzera. Njihov prvi duel je 2000. godine proglašen za najbolji boks-meč svih vremena. Okršaj iz 2004 je izabran za najbolji te godine, a Barera je pobedio po drugi put za redom.

Na pravom ste mestu, ovde se nalaze sve najbolje kvote i najveća ponuda!

Meni Pakjao je na svom vrhuncu imao nezaboravne mečeve protiv ostale trojice iz kvarteta, protiv kojih je ostvario bilans od sedam pobeda, dve nerešene borbe i jednog poraza. Svoj uspon je i započeo iznenađujućim nokautom protiv Barere. Najčešće se borio sa Markezom (5), koga je tri puta savladao i jednom bio poražen.

Neke kontroverze oko tih borbi je nedavno podgrejao i sam Markez svojojm izjavom da je uveren da je u svakom meču on trebalo da pobedi, što naravno, nije baš blisko pravom stanju stvari.

Kada će se pojaviti novo veliko rivalstvo?

Ljubitelji boksa čeznu za nekim novim rivalima, ali za sada nije sigurno da li će se pojaviti, bar ne u meri koja je bila prisutna tokom osamdesetih, kada su se borci bespoštedno sukobljavali i smenjivali jedan drugoga na vrhu svake naredne godine. Današnji boks je pre svega vrhunski biznis u kome šampioni na sve načine čuvaju svoje pojaseve. Mnogi od njih još u toku karijere počinju da se bave različitim poslovima u cilju uvećanja svojih finansija. Vord, Mejveder, Alvarez, samo su neki od primera boraca koji su od sebe stvorili robnnu marku.

Situaciji ne pomaže ni to što su mnogobrojne federacije uvele više pojaseva u većini kategorijama, pa se element koji je dovodio rivaliteta i takmičarskog duha znatno umanjio. Pretvaranje drugih sportova u globalne TV atrakcije, takođe je doprinelo porastu želje da se pojavi novo veliko rivalstvo. Oni koji su zaboravili kako to zaista izgleda, gledanjem snimaka iz 70′ i 80′, mogu lako da se uvere u legende o bokserskim suparništvima.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime