Dan kada je Barselona gorela od sreće: Nezaboravni tim i „petarda“ Realu

Prošlo je sedam godina otkako je Barselona najljućem rivalu nanela jedan od najtežih poraza u istoriji.

Bilo je to tačno 29. novembra 2010. godine. Žoze Murinjo je tek proveo nekoliko meseci u prestonici Španije na klupi Reala. Kraljevski klub je bio na vrhu tabele već par meseci i odlazak na Kamp Nou trebalo je da bude pravi test.

Ipak, od početka meča je bilo jasno da taj test neće položiti. Igrači Barselone su naizgled plesali po terenu. Delili su lopte međusobno kroz najgušće linije protivnika. Lionel Mesi i španska družina koja je proteklog leta pokorila svet u Južnoj Africi, radili su šta su želeli.

Sve su radili savršeno. Mrcvarili su Real nepogrešivošću, uspavljivali protivnika kratkim „pif-paf-puf“ dodavanjima. Andres Inijesta je u prvih deset minuta jednim pasom razdelio odbranu Madriđana na dva delu, a Ćavi je potom smestio u mrežu.

Bilo je 1:0. Bilo je i 2:0. Pa tri, četiri i pet. Odgovora nije bilo. Mesi je vukao konce sa svih delova terena, trougao Buskets-Inijesta-Ćavi je činio da igrači u belom u njemu nestaju, a David Vilja je u stilu predatora na vrhuncu karijere bio potpuno surov kada god je bio u prilici.

Murinjovi momci su doživeli fijasko. Crvenih obraza su se vratili u prestonicu, fudbalski pretučeni i ogoljeni do kože. Izgubili su prvo mesto na tabeli. Izgubili su i mnogo što šta još, ali sve to su pre ili kasnije uspeli da povrate – a godine će to i pokazati. Ali to prvo mesto nisu uspeli da vrate.

Barsa ga više nije ispuštala. Zaposeli su vrh tabele i na njemu će ostati sve do krunisanja narednog maja. Pep Gvardiola će svoj tim dovesti do vrhunca napretka, igraće najlepši fudbal koji je viđen u prethodnih __ (dopunite) decenija, a Liga šampiona biće samo ultimativno ostvarenje svih ciljeva, dostignuto na travi londonskog Vemblija.

Ovaj Klasiko je pokazao da je ta Barselona bila najzrelija i najsavršenija koju smo (bar) u ovom veku imali prilike da gledamo. Pokazao je i da je Real dotakao dno. Posle 2:6 u Madridu neku godinu ranije, ovih 5:0 je prevršilo svaku meru. Od tada su postepeno počeli da se vraćaju na stare pobedničke načine. Od te noći na Kamp Nou osvojili su tri Lige šampiona.

Skoro je potpuno sigurno da ovaj Klasiko nije bio direktan razlog za to. Ali moguće je da su iz prve ruke videli koliko je potrebno da bi dostigli vrhunac. A Barselona ga je te noći dostigla.