Dan-Aksel Zagadu: Francuz u Dortmundu, PSŽ-ova velika greška!

U sklopu naše rubrike talentovanih klinaca i momaka o kojima će fudbalski svet tek čuti, stigli smo do priče o štoperima. Prvi deo je bio tekst o jednom golmanu a sada pišemo o štoperu Borusije iz Dortmunda koji dolazi iz Francuske.

U sklopu naše rubrike talentovanih klinaca i momaka o kojima će fudbalski svet tek čuti, stigli smo do priče o štoperima. Prvi deo je bio tekst o jednom golmanu a sada pišemo o štoperu Borusije iz Dortmunda koji dolazi iz Francuske. Da li će se ’’Sveci’’ kajati što su pustili ovog momka?

Prethodnih pet godina je ovaj momak proveo u Parizu. Rođen je u Kreteju, jednom od delova Pariza a 2011, kada je imao 12 godina, stigao je u omladinsku školu PSŽ-a. Tamo je proveo pet godina, sve do ovog leta kada je kao slobodan igrač potpisao petogodišnji ugovor sa klubom iz Dortmunda.

Naravno, u Borusiju je došao da igra. Tamo gde su prethodnih godina afirmaciju stekli neki danas veoma bitni fudbaleri na svetskom nivou, bilo je mesta i za njega. Ove sezone je već odigrao devet mečeva u žuto-crnom dresu, ali naredni neće. Dobio je crveni karton prethodnog vikenda protiv Hanovera, na utakmici na kojoj je postigao i svoj prvenac u Nemačkoj.

Šta si igrao na parove u Francuskoj?

Iako ima samo 18 godina, odlično se pokazao u mečevima koje je igrao za prvi tim nemačkog vicešampiona. Borusija ove sezone ima nekoliko defanzivaca koji mogu da menjaju pozicije što dosta odgovara Zagaduu. On je sezonu započeo kao levi bek ali se kasnije preselio u centar odbrane. Tamo je na početku sezone bio Bartra, koji može da igra i na poziciji desnog beka a tu su i Toljan, Šmelcer, Pišček ili na kraju Rafael Gereiro koji su dobri na nekoliko različitih mesta na terenu.

Zagadu je visok 196 centimetara i na prvi pogled će vam se učiniti da neko takve građe ne može da igra po boku. Odlična tehnika koju poseduje mu omogućuje da igra i na poziciji levog beka a urođene fizičke karakterstike, visina i ogromna snaga, mu dozvoljavaju da bude jedan od najboljih mladih štopera na svetu.

Trener Borusije je čovek koji je vodio Ajaks a to je dovoljno dobar znak da će znati šta da radi sa biserom koji ima. Iako su u konkurenciji za njegov potpis ovog leta bili i Mančester Siti i još neki timovi, odlučio se za mirniju varijantu i čini se da to daje rezultate. U Borusiji ima priliku da igra i napreduje, visina i snaga su tu a sada već skuplja iskustvo koje fudbaleri njegovih godina nemaju.

Već te čekaju kvote za sledeće kolo u Nemačkoj!

Po mečevima koje je ove sezone odigrao u dresu Borusije reklo bi se da je mogao da bude konkurentan i u Parizu. Umesto produžetka ugovora dozvoljeno mu je da bira novu sredinu pa bi PSŽ mogao sa setom u očima da gleda kako skoro dva metra visoki univerzalac u zadnjoj liniji postaje jedan od najboljih defanzivaca na svetu. Sada su mu se kockice poklopile i vreme radi za njega. Iako sledeći ligaški meč propušta zbog crvenog kartona, prilike za dokazivanje će biti. Za mladog igrača toga uvek bude u dresu ekipe iz Dortmunda.