Dame i gospodo, Kazujoši Mijura – najstariji fudbaler na svetu

Ser Stenli Metjus je karijeru završio u pedesetoj i bio poznat pod nadimkom Čarobnjak. Kazujoši Mijura je poznat kao Kralj Kazu, a na samo mesec dana od 51 rođendana je potpisao produžetak ugovora sa svojim klubom Jokohamom.

Mijura, koji je još prošle sezone preuzeo status legendarnog Metjusa kao najstariji fudbaler u jednoj profesionalnoj utakmici, započeće 33. sezonu svoje neverovatne fudbalske karijere.

Made in Liverpool – izdanci sopstvene škole

Život fudbalskog profesionalca Mijura je započeo one godine kada je Maradona doneo Argentini titulu svetskog prvaka. Kada je Liverpul osvojio šesnaestu titulu šampiona Engleske, a Steaua jedini trofej prvaka Evrope. 1986. godine je kao devetnaestogodišnjak zaigrao za Santos, prvi od šest klubova za koji je nastupao u Brazilu.

Fudbalski put ga je vodio još u Evropu gde je igrao za Đenovu i Dinamo Zagreb i u Australiju (Sidnej). Za Japan je debitovao 1990. godine i 89 mečeva postigao 55 golova. 1993. godine je bio najbolji strelac i MVP prve sezone japanske J Lige u konkurenciji jednog Zika i Linekera.

Sjajan derbi na Enfildu, a sjajne su i kvote!

Iste godine je postao prvi Japanac dobitnik nagrade za fudbalera godine u Aziji. Bio je najbolji strelac nacionalne selekcije u kvalifikacijama za Svetski kup u Francuskoj 1998. godine sa četrnaest golova. Pod čudnim okolnostima je izostavljen iz sastava, a posle dve godine je završio reprezentativnu karijeru.

Bez ijednog crvenog kartona u karijeri!

Mijura sa ponosom ističe da za sve godine špartanja fudbalskim terenima nijednom nije dobio crveni karton!

Jokohama je trenutno član druge japanske fudbalske divizije za koju će nesalomivi napadač igrati i u 2018. godini. Mijura se u Jokohami nalazi od 2005. godine, a prošle sezone je odigrao 12 mečeva i postigao jedan gol. Ukupan bilans mečeva za koje je odigrao za ovaj klub iznosi preko 200 utakmica.

Kralj Kazu, fudbaler koji nikada ne stari, mogao bi dakle još da pomera granice koje je sam postavio.