Dalkurd FF: Kurdske izbeglice u prvoj ligi Švedske!

U švedskom gradu Borlangu postoji fudbalski klub Brage, ekipa u kojoj je svojevremeno nastupao i Duško Radinović. Taj tim je kroz istoriju često bio deo najjače lige u Švedskoj ali je sada fudbal u ovom gradu vezan za drugi, mnogo mlađi i nepoznatiji tim. U gradiću od 40.000 stanovnika sada će se kvalitetan fudbal igrati na više lokacija! Upoznajte Dalkurd!

Kurdska zajednica je baš u ovom gradu rešila da osnuje sopstveni fudbalski tim. Od tada, a to je bilo pre 13 godina, ne zna se koja sezona je bila uspešnija. Tokom prvih pet godina postojanja kluba u svakoj su uspevali da izbore plasman u viši rang takmičenja.

I to uvek kao prvoplasirani tim na kraju sezone, što je napunilo salu sa peharima ovog kluba. Sledećih šest godina su bili trećeligaši i svake godine su igrali plej-of za ulazak u drugu ligu!

SVEĐANI IGRAJU PROTIV TURAKA U LIGI NACIJA!

Nakon pet neuspešnih pokušaja, plan se ostvario 2015. godine kada su ispunili misiju koju su zacrtali da početku, da tim postane član liga u kojima se fudbal igra na profesionalnom nivou!

Uspeli su to da urade nakon 11 godina postojanja ali ih ni to nije zaustavilo. Dve godine su bili drugoligaši, a na kraju poslednje sezone, jer Šveđani ligaška takmičenja igraju po sistemu proleće-jesen, uspeli su da se plasiraju u najjaču ligu!

Sve je moglo da bude drugačije u martu 2015. godine. Kako je u Švedskoj bilo previše hladno za treninge odlučili su se da pripreme obave u Španiji. Možda se i sećate ogromne katastrofe kada je avion ’’Germanvingsa’’ pao u Alpima. Tom prilikom poginuli su svi putnici.

Tada je ekipa Dalkurda njime trebalo da se vrati iz Barselone za Minhen i onda dalje nastavi put drugim avionom. Zbog prevelikog čekanja na aerodromu u Nemačkoj odlučeno je da se ta opcija izbegne i iskoristi nekoliko manjih aviona. Ekipa je letela u tri odvojene grupe, ali će se to ispostaviti kao mnogo bolja opcija. Za dlaku su izbegli smrt.

A LIGA NACIJA SE IGRA NAREDNOG VIKENDA!

Od tada imaju neku novu snagu koja im je pomogla da ispišu nove stranice klupske istorije. Danas koncept nije isti kao na početku i ekipa nije sastavljena samo od Kurda koji žive u Skandinaviji, kao što je bila prvobitna ideja. Najveće zvezde tima su Muhamed Bangura koji je nosio i dres Seltika i Keba Cisaj, Gambijac koji ima i švedsko državljanstvo.

U ekipi su i jedan Hrvat, rezervni golman Robertino Kljajić, Albanac Kujtim Bala, Amerikanci Stadler i de Džon, Japanac Sugita ali i Srbin, nekadašnji omladinac Partizana a kasnije član Jagodine, Predrag Ranđelović.

Ova lepo upakovana ekipa je prethodnu sezonu završila na drugoj poziciji. Izborili su direktan plasman u prvi rang švedskog fudbala. Ogroman uspeh, kada se uzme u obzir da su tokom sezone 2008. imali prosečno 179 gledalaca na svojim mečevima.

Tokom sezone u kojoj su izborili ulazak u elitu se taj broj vrtoglavo popeo na 1.120! A sledeće sezone će na njihovom stadionu, Domnarsvalenu koji je dom i Bragea i prima do 6.000 ljudi, gostovati Kalmar, Geteborg, Ostersund, Đurgarden, AIK, Malme…