Da li je Virdžil Van Dajk baš toliko skupo pojačanje Liverpula?

Van Dajk
LIVERPOOL, ENGLAND - NOVEMBER 18: Virgil van Dijk of Southampton battles with Sadio Mane of Liverpool during the Premier League match between Liverpool and Southampton at Anfield on November 18, 2017 in Liverpool, England. (Photo by Jan Kruger/Getty Images)

Mediji već nekoliko dana ne prestaju da bruje o novom pojačanju Liverpula. Crveni su za oko 85 miliona evra u svoje redove doveli holandskog štopera od kojeg se očekuje da značajno unapredi tim – Virdžil van Dajk.

Ono što je, očigledno, najviše raskolačilo oči ljubiteljima fudbala definitivno je suma koju su sa Mersisajda morali da pošalju na krajnji jug Engleske, put Sautemptona, ne bi li osigurali potpis bivšeg igrača Seltika.

Time je još jednom pomeren svetski rekord za defanzivce, a i ukupna cena koja je plaćena Svecima manja je za tek 15 miliona od one koju je Real Madrid izdvojio za Kristijana Ronalda 2009. godine.

Ipak, ovo su nova vremena. U fudbalu je sve više novca, a da li je i potrebno pominjati koliko više novca je prisutno u Engleskoj nego u ostalim ligama? Liverpul je zato morao dobro da se isprsi ne bi li primorali Sautempton na prodaju. Samo letos je klub u vlasništvu “Fenvej Sports Grupe” bio odbijen za 50 miliona funti.

Virdžil van Dajk
LIVERPOOL, ENGLAND – NOVEMBER 18: Virgil van Dijk of Southampton in action during the Premier League match between Liverpool and Southampton at Anfield on November 18, 2017 in Liverpool, England. (Photo by Jan Kruger/Getty Images)

Šest meseci i jednu slabu Van Dajkovu polusezonu kasnije ta cifra je skočila za još 50 odsto, ali Liverpul nije odustajao. No, da li je ovaj transfer baš toliko velik? Da, Van Dajk je skuplje plaćen od Zinedina Zidana, Kake i još mnogih fudbalskih majstora, ali to nije relevantan podatak.

Ono što bi moglo da bude jeste upoređivanje sume izdvojene za transfer sa celokupnim godišnjim obrtom koji je klub ostvario tokom prethodne sezone od one u kojoj je transfer obavljen.

Liverpul napada Lester!

Po tome, ovaj transfer Van Dajka (75 miliona funti, 85 miliona evra) iznosi 21.7 odsto ukupnog godišnjeg obrta Liverpula tokom 2016/17, a koji iznosi 345 miliona funti. Gledajući tako, poslednji Liverpulov transfer nije i finansijski najteži za podneti.

To je transfer Stena Kolimora iz sezone 1995/96, kada je u klub doveden za danas mizernih 8.5 miliona funti. Ipak, tadašnji godišnji obrt je bio samo 19.9 miliona funti (oko 17 puta manji obrt nego danas), pa je taj transfer Kolimora iznosio čak 42.7 odsto godišnjeg obrta.

Ovo je, gledajući po tom odnosu, finansijski najzahtevniji transfer koji je Liverpul obavio otkako njime upravlja “Fenvej Sports Grup”, a ukupno je četvrti u poslednjih 25 godina.

Jednostavno, klubovi su danas daleko bogatiji i kroz klubove prolaze daleko veće sume novca, pa je i ovakav iznos za jednog defanzivca daleko lakše ostvariv nego pre samo četiri ili pet godina. I neće ovo biti poslednji transfer tog tipa.