Čuda u Engleskoj, Đanluka Vijali pomaže gradnju tribine!

Gradić Stivenidž se nalazi u pokrajini Hertfordšir a klub iz istoimenog grada se takmiči u Ligi 2, četvrtom rangu engleskog fudbala. Svoje domaće mečeve igra na stadionu Broudhal Vej koji ima preko 3.000 sedećih mesta a ukupno može da primi blizu 7.000 gledalaca. Ove jeseni su ljudi iz Stivenidža uradili jednu veoma neobičnu stvar, a u tome je učestvovao i italijanski fudbaler!

Fudbalski klub Stivenidž je imao dva prethodnika koja su se gasila zbog dugovanja, stadion je imao periode kada se uopšte nije koristio pa je loše stanje terena i tribina tek u poslednje vreme postalo važna tema čelnicima kluba. Oni su ovog leta rešili da renoviraju stadion ali finansijskih sredstava za takav poduhvat nije bilo.

Zapravo, planovi za renoviranje tribina postoje već skoro deceniju, ali je uglavnom falilo para. Severna tribina je najčešće bila predmet razgovora a planirano je da se njen kapacitet sa 700 poveća na 2.000 ljudi. Kasnije je ideja redukovana na ’’samo’’ 1.200 mesta ali ni to nije moglo da se sagradi iz različitih razloga.

Kladi se na niže lige u Engleskoj!

U julu 2017. je i zvanično objavljeno da klub nema dovoljno sredstava za završetak radova, da je potrebno još pola miliona funti i da će biti osnovana neka vrsta investicionog fonda. Kod nas ta reč tako rogobatno zvuči jer odmah pomislimo na prodaju procenata najtalentovanijih dečaka iz omladinske škole ali je u slučaju Stivenidža to bio jedan veoma lep projekat.

Projekat je započet u saradnji sa organizacijom ’’Tifosy’’, čiji je suosnivač italijanski fudbaler i bivši igrač Čelsija, Đanluka Vijali. Otuda on u celoj priči. Ekipa okupljena oko njega se bavi investiranjem u fudbal, ali ne samo u Engleskoj već i u Italiji, Nemačkoj, Španiji i Francuskoj. Oni su imali ideju da navijači Stivenidža ulože pola miliona u izgradnju tribine a da im taj novac, naravno sa kamatom, bude postepeno vraćan. Čelnici Stivenidža su odmah pristali na to jer toliku količinu para nisu imali a uslovi finansiranja su bili bolji od podizanja kredita.

Ekipa Stivenidža je veliki favorit u FA kupu!

Preko 200 navijača ovog četvrtoligaša je uzelo učešće u akciji, cilj od 500.000 funti je lako premašen i skupljeno je dodatnih 100.000 funti koje će takođe biti uložene u severnu tribinu. Zanimljiv koncept bi mogao da se isplati svima, a po rečima igrača njima će ova tribina najviše koristiti. Od sada će podršku videti direktno ispred sebe kada napadaju na severni gol.

Stivenidž je ove sezone na sredini tabele u Ligi 2. Do 2009. nisu igrali u nekoj od četiri najjače lige a svoju prvu sezonu nakon izlaska iz Konferencije su završili na najbolji način, plasmanom u Ligu 1. Iz trećeg ranga su ispali 2014. i od tada su stabilni u četvrtoj diviziji. Možda im nova tribina pomogne da ponovo ispišu klupsku istoriju?