Crvena furija mašila, Iversen nije: Španija – Norveška 2000

(Photo by Phil Cole/Getty Images)

Španija je imala dosta problema da impresionira u Ligi nacija, ali se stekao utisak da je Crvena furija posle početnih pobeda protiv Engleske, a pogotovo posle demoliranja vicešampiona iz Rusije u Elčeu, svesno spustila stopalo sa papučice gasa.

No, ostanak u elitnoj grupi nije došao u pitanje, a utakmicom protiv Norveške u Valensiji Španija počinje novi ciklus kvalifikacija za neko veliko takmičenje ovoga puta za Evropsko prvenstvo koje se igra sledeće godine u Italiji. Bez obzira na mali pad posle osvajanja tri uzastopne titule, Crvena furija ima velike šanse da se po sedmi uzastopni put plasira na Evropski šampionat.

Norveška međutim, na najvećem UEFA takmičenju nacionalnih timova, u svojoj istoriji je bila samo jednom i to 2000. godine u Holandiji. U to doba je ova ekipa imala zaista dobar tima koji je učestvovao i na dva uzastopna Svetska prvenstva (1994, 1998). Ta vremena su prošla, pa Norvežani od tada ne mogu da se probiju kroz kvalifikacije ni za jedno od najveća dva takmičenja.

Ronaldo se tada nije video: Španija – Portugal 2010. godine

Ono što daje nadu da bi ovog puta moglo da bude drugačije je dobar nastup u Ligi nacija u kojoj je obezbeđena promovija u kvalitentiju grupu. Trenutna u kvalifikacijama jeste ,,prolazna” jer pored Španije u njoj se nalaze Švedska, Rumunija, Malta i Farska ostrva.

Fudbalska javnost u Španiji je nekako više okupirana dešavanjima na klupskom planu, uviđajući da ovakav sastav grupe njihove ljubimce praktično več odveo u Italiju. Uzbuđenja oko dolaska Zidana u Real oko novih fudbalera na koje su bacili oko Barselona i Blankosi, trenurno su mnogo veća od duela sa Norveškom. No, to ne znači da će gosti dobiti popust na Mestalji.

Španija je doživela ,,nezgodu” u prvom meču sa Norvežanima

Prva od tri utakmice koju su Španija i Norveška odigrali, dogodila se baš u vreme kada su Skandinavci imali jedan dobar tim sa mnogo fudbalera iz Premijer lige na prelomu prošlog i sadašnjeg milenijuma. Taj susret je takođe zanimljiv jer se dogodio na početku grupne faze EP u Holandiji, u grupu u kojoj su se nalazile još Slovenija i Savezna Republika Jugoslavija. Još su sveža sećanja na sve mečeve u toj grupi, posebno na susret Španija – Jugoslavija i dva pogotka u zaustavnom vremenu uz pomoć kojih je Crvena furija preokrenula rezultat i na kraju uspela da se plasira u nokaut fazu.

Takmičenje je počelo šokom za Špance koji su im priredili upravo Norvežani. Utakmica je odigrana na ,,tiganju” u Roterdami, a rezultat je bio 1:0 za skandinavski tim. Jedini pogodak je postigao tadašnji igrač Totenhema Stefan Iversen. Španija je po svom običaju, držala loptu u svom posedu u većem delu utakmice, ali je veliki broj prilika ostao neiskorišćen. Jedan deo zasluga za to pripada odličnom golmanu Norveške Tomasu Mireu.

Španija – Sovjetski Savez 1964: Kada politika skroji rivalitet

Norveška je kasnije izgubila od Jugoslavije, a nerešenim ishodom sa Slovenijom je poništila sve što je dobila iznenađenjem protiv Španije.

Treneri Kamačo i Semb su na teren Fejenordovog stadiona izveli sledeće sastave:

Španija

Molina, Salgado, Aranzabal, Jero, Fran, Raul, Ečeberija, Pako, Utzaiz, Valeron. Igrali su i Elgera, Perez i Mendijeta.

Norveška

Mire, Bergdolmo, Bragstad, Berg, Mikland, Flo, Skamelsrud, Hegem, Iversen, Bake, Solskjer. Igrali su Eger, Kerju i Riset.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime