Crno-beli bez trenera uoči kupa – Mirković objavio ostavku, Partizan se nada promeni odluke

Fudbal Super League Season 2018-2019 Cukaricki v Partizan Beograd, 30.10.2018. foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Drugi uzastopni poraz koji je Partizan pretrpeo u fudbalskom prvenstvu Srbije, može da košta Crno-bele novog odlaska trenera, pošto je Zoran Bata Mirković najavio ostavku u emotivnoj reakciji posle utakmice sa Voždovcem.

Do dvadeset petog kola Partizan je izgubio samo jednu utakmicu, a onda su usledili mečevi sa Radničkim i Voždovcem, koji su doveli do toga da Mirković obavesti svoje fudbalere o svojoj nameri da napusti klub. Kolike su šanse da se rasplet situacije ipak odigra drugačije, za sada se ne zna, ali je jasno da je trener ovim postupkom hteo da svima stavi do znanja da ne beži od odgovornosti za rezultate koji su ispod očekivanja. Na tabeli Super lige su ispred Crno-belih dva kluba – Crvena zvezda i Radnički, dok Čukarički na četvrtom mestu zaostaje samo dva boda.

Đorđe Tomić: Bata Mirković će biti Partizanov Dijego Simeone! (VIDEO)

Blizina četvrtfinala Kupa Srbije je potvrda izreke da nevolja nikada ne sama. Trenutak u sred sezone nikako ne spada u idealne za promene na klupi. To je međutim, neizostavni deo današnje fudbalske stvarnosti. U nekim slučajevima se na taj način pokušava sa zaustavljanjem negativnog trenda u rezultatima, a u nekim ,,spašavanje” žive glave ili je u pitanju saniranje posledica loših procena.

Partizan je promenio previše trenera u poslednjih deset godina

Jedan od znakova da u nekom klubu vladaju stabilni odnosi je duži vek trenera. To se na sportskom planu odražava u kvalitetnijem radu sa manje nepoznanica, kao i lakšem postizanju ciljeva i ispunjavanju ambicija. Precizna podela zaduženja, ustaljenost u hijerarhiji odnosa su stvari koje dovode do dobre atmosfere, što opet ostavlja pozitivan utisak na javnost, a pogotovo na navijački korpus. U ovom trenutku, navijači Partizana su daleko od toga da su zadovoljni, naprotiv.

Nije u pitanju samo nedostatak rezultata, već i celokupna slika stanaj u kojem se nalazi Partizan. Mirković je jedan od omiljenih ličnosti u redovima pristalica Crno-belih, među kojima ne vlada mišljenje da je on neko ko je isključivi krivac za to što Partizan ima zaostatak od čak dvadeset jednog boda za Crveno-belima.

No, čitava prethodna dekada nije bila ništa maje uzbudljiva. Međutim, Partizan je dolazio do trofeja, pa se neka pitanja nisu postavljala, bar ne glasno, ili se nisu čula. U poslednjih deset godina, na klupi Crno-belih je sedelo čak dvanaest trenera, trojica više nego u prethodnom periodu iste dužine. Od septembra 2010. godine redom su se smenjivali Goran Stevanović, Aleksandar Stanojević, Avram Grant, Vladimir Vermezović, Vuk Rašović, Marko Nikolić, Zoran Milinković, Ljubinko Drulović, Ivan Tomić, Marko Nikolić ponovo, Miroslav Đukić, Zoran Mirković.

Marko Nikolić je dva puta odlazio kao šampion

Nekada ni trofeji nisu bili dovoljni za duži rad, mada se mora reći da su oni nekada značili i preporuku za nastavak karijere na drugom mestu. Šest puta je Partizan bio šampion u tom periodu, ali je poslednje dve titule doneo isti čovek – Marko Nikolić.

Svi Saletovi saigrači: Mirković je peti na klupi Partizana!

Jedan činjenica ne ide u prilog klubu za koji važi da ima izgrađen odnos sa nekadašnjim igračima, a to je je među ovim imenima čak osam onih koji su nekada nosili crno-beli dres. Samo Nikolić, Grant i Đukić nisu igrali za Partizan, dok ostali jesu, a neki čak imali zapažene karijere. Olako ,,trošenje” onih koji su ostavili zapažen trag u istoriji kluba, što se posebno odnosi na Mirkovića, ne može da doprinese poboljšanju situacije.

Logično je pitanje ko bi se sledeći prihvatio takvog zadatka, ako mu je dužina perpektive manja od sezone?Najkraće se zadržao Ljubinko Drulović (od oktobra do decembra 2015), a najduže Marko Nikolić koji je u dva navrata u Humskoj boravio više od dve godine. Manje od godinu dana radili su Avram Grant (četiri meseca), Vuk Rašović (osam meseci), Zoran Milinković (sedam meseci), Ivan Tomić (devet meseci), Goran Stevanović (osam meseci). Stanojević je trener Crno-belih bio sezonu i po, a Miroslav Đukić i Vermezović po sezonu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime