Ćiro Imobile – da li se tako zove novi Kapokanonijere?

Imobile nema nameru da napušta Lacio FOTO: Getty)

Isuviše vremena je trebalo da prođe dok Ćiro Imobile nije dobio pravu šansu da pokaže da je golgeter u punom i pravom smislu te reči.

Rođen u okolini Napulja, pre deset godina je stigao u Juventus na preporuku imenjaka Ćire Ferare. Italija nije poznata kao okruženje gde se prilike pružaju više od jednom, ali je Imobile posle višegodišnjeg ,,potucanja” svakako zaslužio, pri čemu se misli na onu na najvišoj sceni. Hrabrost i rešenost da istraje su osobine koje su mu u tome bile od najveće pomoći.

Miloš Ninković – uspešniji od dva Srbina u A ligi

Karijera koja traje već desetak godina bila je ispresecana čestim menjanjem sredine pri čemu su to uglavnom bili odlasci na pozajmicu. Prve dve u Sijenu i Grosetu nisu bile posebno plodonosne, ali treća jeste. U sezoni 2011/12 Imobile se obreo u Peskari kojoj je zajedno sa Insinjeom i Veratijem doneo titulu prvaka Serije B.

28 golova na 37 utakmica su bile preporuka za Đenovu gde je potrošio godinu ne uspevajući da se pronađe u sistemu nijednog od trojice trenera koji su tada prodefilovali kroz klub (De Kanio, Delneri, Balardini).

Odlazak u Torino 2013. godine je bio pun pogodak. Sa 22 ligaška gola je iza sebe ostavio Luku Tonija, Teveza, Di Natalea, Iguaina i prvi put postao Kapokanonijere. Usledio je poziv iz Dortmunda gde je trebalo da zameni Roberta Levandovskog. Žuti su ga platili 19 miliona evra, ali je Imobile u Bundesligi odigrao samo 23 utakmice i postigao tri gola. Iako se nije uklopio u sistem Jirgena Klopa, Italijan je bio izvanredan u Ligi šampiona u kojoj je na šest mečeva mrežu zatresao četiri puta, pridodavši tom učinku i tri gola u Kupu Nemačke.

Pozajmice kao neminovnost

Seobe su se nastavile pozajmicama u Sevilju i povratkom u Torino, gde ne oblači dres Juventusa već ponovo Bikova. U Andaluziji je za čitavu sezonu odigrao samo osam utakmica, ali je već u Torinu nagovestio da neće odustati od samopotrđivanja. Od januara do juna 2016 je na 14 utakmica postigao pet golova što je bilo dovoljno Simoneu Inzagiju da preuzme rizik i dovede ga u Rim.

Lacio je favorit protiv Kjeva, Imobile daje gol?

Uparivši ga sa Baldeom, Inzagi ga je odlično uklopio u 3-5-2 sistem, a Imobile je uzvratio postigavši 23 gola. Istovremeno je u sredini formacije počeo da se ističe tandem Marko Parolo – Sergej Milinković-Savić od kojih danas sve počinje u igri Lacija.

Da je 28-godišnji napadač sebe pronašao u Rimu potvrda je ,,eksplozija” u tekućoj sezoni Serije A. Imobile od jeseni pokazuje svestranost ne samo ubitačnom realizacijom, već i upošljavanjem saigrača. Pored 20 golova na tek pola sezone, on je zabeležio i sedam uspešnih dodavanja, jednu manje od najboljeg Kandreve!

Kada igra Mančester Siti pitanje je samo koliko će biti golova

Lacio ga je platio nepunih deset miliona evra, a za sada je bolji od višetruko skupljih golgetera kao što su Kejn, Kavani, Levandovski, Falkao, Aguero, Lukaku, Ikardi...

Upornost se isplatila. Imobile ne bi trebalo da ima previše problema da u ovoj sezoni nadmaši zbir od 3o golova, pogotovo uz pomoć Milinković-Savića. Tečna napadačka igra koju upražnjava Inzagi mu takođe odgovara, pa je napadač Orlova na najboljem putu da postane Kapokanonijere za sezonu 2017/18.