Četvorica Srba u NCAA plej-ofu: Gonzaga i Filip Petrušev i favoriti za Fajnal for..

filip-perušev-košarka-mega-gonzaga-srbija
Petrušev: Korona me je sprečila da igram za Srbiju (Photo by William Mancebo/Getty Images)

Nema dobre supe bez odgovarajuće mirođije, pa tako ni ona čorba koja se zakuvava u NCAA košarci ne može da prođe bez dodatka u vidu srpskih košarkaša, sastojka koji, barem u ovom sportu, uvek daje rafinirani ukus.

E sad, NCAA je specifična stvar kada je u pitanju talenat Srba za košarku i nikad nije bio garancija za kasniju uspešnu karijeru. Najbolji izdanci srpske košarke u NBA, u čemu je na posebnom mestu Nikola Jokić,  nisu uopšte, ili su veoma malo bili u vezi sa američkom koledž košarkom. Kako je došlo do toga da su prohodnost imali na neki drugi način, je druga tema, ali to ne znači da se ta stvar u budućnosti neće promeniti, te da će neki srpski mladići posle dobre koledž karijere, istu nastaviti i u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu.

Gde je otišao Filip Petrušev: Gonzaga – mesto koje su proslavili Džon Stokton i Najdžel Vilijams Gos

Upravo počinje ,,Martovsko ludilo”, što podrazumeva vrhunac univerzitetske košarke u SAD, koji se okončava na Fajnal foru u prvoj nedelji aprila. Srbija je ove sezone imala preko četrdeset mladih košarkaša na univerzitetima širom Amerike, a četvorica od njih su članovi ekipa koje će u predstojećem periodu pokušati da se probiju što dalje. Dvojica od njih su na prvoj godini, a po jedan na trećoj i četvrtoj.

Filip Petrušev je kao šampion Evrope otišao u Gonzagu, što se za njega ispostavilo kao savršena sredina. Ovaj univerzitet je u poslednje dve decenije napravio ogromne košarke u razvoju svog košarkaškog programa i jedan je od favorita da se nađe na ovogodišnjem Fajnal Foru. Da podsetimo da su nekadašnji košarkaši Crvene zvezde i Partizana, Adam Morison i Najdžel Vilijams Gos bili članovi Buldoga.

Filip Petrušev se odlično pokazao u prvoj godini na Gonzaga koledžu

Petrušev je ispunio očekivanja za jednog novajliju, a na terenu je provodio skoro dvanaest minuta. U početku je čak igrao više nego u drugoj polovini sezone koju je završio sa prosekom od 6.5 poena i 2.7 skokova.

Vasa Pušica među najboljim Evropljanima u američkoj koledž ligi

Vasa Pušica je na poslednjoj godini bostonskog Nortistern koledža. Srpski bek je imao najveću minutažu u rosteru i trenutno važi za jednog od najboljih evropskih košarkaša u koledž košarci. Samo u jednoj od dvadeset šest utakmica nije bio u početnoj postavi, a ima prosek od skoro osamnaest koševa i četiri uhvaćene lopte. Takođe beleži i preko četiri asistencije.

Njegov koledž na početku plej-ofa ima za protivnika Kanzas, koji ima ambicije i kvalitet za proboj u dalju fazu ,,Martovskog ludila”.

Poslednja dvojica srpskih košarkaša koji će biti akteri mečeva na početku ,,Martovskog ludila” se nalaze na koledžu Jona u gradu Nju Rošel u državi Njujork. Andrija Ristanović je krilni igrač koji je ove sezone došao na univerzitet čiji sportski timovi nose nadimak Gali. Igrao je skoro petnaest minuta po utakmici i imao učinka od tri uhvačene lopte i 3.3 ubačena poena.

Nikša Nikolić je takođe krilo, ali na trećoj godini. On je za nešto više od dvanaest minuta po meču imao po 2.8 poena i isto toliko skokova. Inače, Jona je član Metro Atlantik Atletik konferencije , a u plej-ofu se sastaje sa jednim od najboljih sastava u NCAA, Severnom Karolinom, koledžom koji je prolavio Majkl Džordan.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime