ČETIRI SKAKAONICE: Sve što treba da znate o svom omiljenom zimskom spektaklu! (FOTO) (GRAFIKA)

Takmičenjem u Obersdorfu 30. decembra počinje Turnir četiri skakaonice, tradicionalno najvažniji događaj sezone kada su ski skokovi u pitanju.

Čak i oni koji nikada ne gledaju zimske sportove prate Četiri skakaonice. Ovaj turnir koji je počeo da se održava 1953. godine postao je deo novogodišnje rutine mnogih. Šta je sve ono što morate znati o ovom turniru?

Mnogi govore da je svoju popularnost ovo takmičenje steklo zbog drugačijeg sistema u kome imamo duele. Dakle pedeset najbolji iz kvalifikacija ide u glavni žreb i dele se u 25 parova koji se nasumično izvlače.

U drugu rundu ide 25 pobednika i 5 gubitnika duela sa najboljim skorom. Tokom 55 godina postojanja ovog turnira samo jedan čovek je uspeo da pobedi na sve četiri skakaonice. Nemac Sven Hanavald je 2001. godine bio najbolji u Obersdorfu, Garmiš-Partenkirhenu, Insbruku i Bišoshofenu! Iako je te godine dominirao Adam Mališ, Poljak je tek sledeće godine bio osvajač Četiri skakaonice.

Sven-Hanavald

Nemac je samo te godine osvojio turnir, a najviše pobeda ima Jane Ahonen. Leteći Finac je čak 5 puta u razmaku devet godina – od 1999. do 2008. godine.

Jane

Četiri puta je pobednik bio Nemac Jens Vejsflog koji se takmičio osamdesetih i devedesetih, a na samom početku takmičenja je dominirao njegov sunarodnik Helmut Rekangel sa tri pobede. Holanđanin Bjorn Virkola je takođe osvajao takmičenje tri puta.

Jane Ahonen

Svi rekordi skakaonica postavljeni su u XXI veku. Najduže stoji sa početne stanice Četiri skakaonice – Obersdorfa. Norvežanin Sigurd Petersen je 2003. godine skočio 143.5 metra i od tada niko nije bio uspešniji.

Jednak rekord stoji i u Garmišu, gde je 2010. godine Švajcarac i olimpijski šampion Simon Aman takođe skoio 143,5 metra.

Najmanji domet letači imaju u Insbruku, pošto je Mihael Hajbok pre tri godine uspeo da dođe do rezultata od 138 metara, a najveći rekord drži Slovenac Domen Prevc koji je u Bišoshofenu prošle godine skočio 144.5 metra!

ČETIRI SKAKAONICE: Sve što treba da znate o svom omiljenom zimskom spektaklu! (FOTO) (GRAFIKA)

Kada smo već kod Slovenaca – jedinu pobedu na turneji za Jugoslaviju ubeležio je 1987. godine u Insbruku Primož Ulaga! Tada su slovenački skakači krenuli da beleže sve bolje rezultate, pa su tako Primož Peterka 1997. i Peter Prevc 2016. godine osvajali Četiri skakaonice.

ČETIRI SKAKAONICE: Sve što treba da znate o svom omiljenom zimskom spektaklu! (FOTO) (GRAFIKA)

Kada je Prevc osvojio takmičenje pobedio je na tri od četiri događaja, a jedini takmičar koji je uspeo da bude najbolji na tri skakaonice i da ne pobedi u konačnom plasmanu je Japanac Jukio Kasaja 1972. godine. On je bio najbolji na prva tri takmičenja, na četrvtom je prvo mesto osvojio Bjorn Virkola, a u ukupnom plasmanu je najbolji bio Inglof Mork!

ČETIRI SKAKAONICE: Sve što treba da znate o svom omiljenom zimskom spektaklu! (FOTO) (GRAFIKA)

Najuspešnije nacije sa po 16 pobeda su domaćini Nemačka i Austrija ali i Finsjka. Norveka sa 10 pobeda jedina od ostalih ima dvocifren učinak, a svi ostali su imali osetno manje uspeha – Slovenija, Češka i Poljska imaju po dve, a Japan i SSSR po jednu pobedu!

Turneja Četiri skakaonice je počela u petak od 16:00 kvalifikacijama, a Meridian je omogućio klađenje na ovaj događaj!