Čelsi – Notingem 1979: Petar Borota, Brajan Klaf i sve te lepe fudbalske stvari iz sedamdesetih

Ne treba previše objašnjavati šta u aktuelnom trenutku i modernom fudbalu predstavlja Čelsi, ali to nije razlog da se pred novu rundu FA kupa, prisetimo dana kada je Notingem Forest davao ,,domaće zadatke” Plavcima.

Kada se danas udubimo u sliku evropskog fudbala, prosto nam deluje neverovatno da je postojalo doba kada je Notingem Forest dominirao starim kontinentom. U dve uzastopne sezone (1978/79, 1979/80) Šumari su postajali šampioni Evrope, a na ostrvu uspeli nakratko da prekinu ,,diktaturu” tadašnjeg strašnog Liverpula. Međutim, nenadmašni Brajan Klaf je skoro ni iz čega stvorio generaciju koja je pokorila Evropu i neko vreme se uspešno nosila sa najvećim engleskim klubovima.

Iskorišćene i propuštene prilike, okršaji sa Čelsijem i zašto je Klopov Liverpul lepši za gledanje

Krajem sedamdesetih Klaf je sa Šumarima dva puta zaposeo krov Evrope, jedanput bio šampion Engleske i dva puta osvajao Liga kup. Ti dani se i danas smatraju za jednim od najlepših perioda u engleskom klupskom fudbalu.

Čelsi je u to vreme bio na margini fudbalskih dešavanja. Plavci su drugi deo sedamdesetih i prvi osamdesetih godina uglavnom provodili u Drugoj diviziji, s povremenim izletima u Prvu.

Za Čelsi je nekoliko sezona tokom sedamdesetih i osamdesetih branio Petar Borota

Jedan takav izlet se dogodio i u periodu od 1977-1979, kada je Čelsi posle dve godine u društvu najboljih, dobio ,,povratnu kartu” u Drugu diviziju, gde se opet zadržao pet novih sezona. To vreme je zanimljivo i za srpski fudbal, pogotovo Partizan pošto je 1978. godine u Čelsi stigao legendarni golman crno-belih, Petar Borota i na Stamford Bridžu proveo četiri sezone.

Njegove spektakularne odbrane nisu nažalost, uspele da spreče potonuće Plavaca koji su kao poslednjeplasirani tim na kraju sezone 1978/79 ispali u niži rang takmičenja. Notingem Forest i Čelsi su se dva puta sreli u okviru prvenstva Engleske, a kuriozitet je da su obe utakmice odigrane u proleće, tačnije krajem marta i početkom aprila. Utakmica iz osamnaestog kola je odigrana 28. marta na Siti Graundu, a završena je tako što je Borota vadio loptu iz mreže čak šest puta (6:0).

David Silva – šraf koji se ne vidi dok se ne izvadi, ali tada mašina više ne radi

Samo deset dana kasnije ekipe su se srele na Stamford Bridžu gde su Plavci pružili nešto što bi se moglo nazvati otporom. No, Borota je bio savladan tri puta, dok je jedini gol za njegov tim postigao rej Vilkins. Te godine je Liverpul povratio titulu šampiona Engleske, a Notingem Forest je bio drugi. Najbolji strelac je bio Frenk Vortington iz Boltona (24), a u FA kupu je trijumfovao Arsenal.

Treneri Deni Blančflauer i Brajan Klaf su pred publiku na Stamford Bridžu izveli sledeće sastave:

Čelsi

Borota, Naton, Strajd, Grem Vilkins, Droj, Haris, Benon, Frost, Rej Vilkins, Ejlot, Lengli

Notingem Forest

Šilton, Nidam, Gan, Lojd, Anderson, Bojer, Mekgavern, Robertson, Gemil, Onil, Trevor Frensis

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime