Čelsi nije Milvol, ali ni Vest Hem nije Arsenal: Londonski derbi koji nije derbi

Niti je Vest Hem posebna stavka u redu gradskih rivala za Čelsi, niti sama utakmica spada u duele koji se podrazumevaju kao londonski derbiji, ali će kao i svaki drugi meč koji igraju timovi iz istog grada, i ovaj sa sobom nositi određenu tenziju.

U pitanju je tenzija koju ima svaki okršaj gradskih rivala, pa čak i onih koji za glavne ,,neprijatelje” smatraju neke druge klubove. Uz takvu vrstu napetosti, utakmica koju će Čelsi i Vest Hem odigrati u ponedeljak uveče na Stamford Bridžu, ima i dodatnu otežavajuću okolnost za Plavce koji žele u Ligu šampiona. Da bi se tamo našli i sledeće godine, moraju da prestignu druga dva gradska rivala, Arsenal i Totenhem, ili da osvoje UEFA Ligu Evrope.

Protivnik u evropskom takmičenju im je Slavija iz Praga tako da Čelsi ima dobre šanse da nastavi sa ,,planom B”.

Vest Hem kao ,,domaćica“, Fulam kao legija stranaca, a Edvin van der Sar kao zid!

Vest Hem je duboko ušuškan u sredinu table i odatle se neće pomeriti. Čekićarima ovaj duel znači samo prestiž i eventualno popravljanje utiska na gostovanjima. Početkom sezone je ekipa Mauricija Pelegrinija bila mnogo bolja u mečevima na strani, ali je od decembra osvojila samo jedan od mogućih dvadeset i jedan bod. Navijači su pomalo razočarani sezonom svojih ljubimaca, jer se čini da je na papiru, ali i na klupi, ekipa mnogo bolja nego što se vidi po plasmanu. No, Čekićari nisu uspeli da nadvladaju neke svoje klupske probleme i izdignu se iznad pomalo ograničene psihologije.

Ovo je okršaj timova iz suprotnih delova Londona: Čelsi je iz zapadnog, a Vest Hem iz istočnog dela. Najveći rivali Plavaca su klubovi iz okoline, a to su Kvins Park Rendžers, Fulam, Brentford, ali je kao važniji derbi u poslednjih nekoliko decenija na značaju dobio okršaj sa Arsenalom.

Čelsi i Vest Hem imaju druge prirodne ,,neprijatelje”

Vest Hem je akter jednog od najvećih rivaliteta u Londonu, koji se onosi na njegove utakmice sa Milvolom. On ima više neku drugu konotaciju nego što je regionalna, pošto je Milvol iz južnog dela Londona. Rivalstvo ova dva kluba se pre svega odnosi na istorijski prestiž u vezi sa brodogradnjom duž Temze.

Čelsi i Vest Hem su do sada odigrali 111 utakmica, a Plavci imaju devet pobeda više (49:40). Prva je odigrana tek 1923. godine, što za ostrvske prilike i nije posebno dugačka istorija. Najduža pauza je bila od kraja drugog svetskog rata, pa sve do početka šezdesetih godina prošlog veka.

Čelsi je u međuvremenu posato regularni fudbalski gigant i u evropskim razmerama, dok Vest Hem svoje ligaške dane uglavnom provodi u ,,debelom hladu” i anonimnosti sredine tabele. Čekićari su poslednji trofej uzeli u zanimljivoj sezoni tokom koje su svoje obračune sa Plavcima vodili u drugoj diviziji engleskog fudbala. Te 1979/80, Vest Hem je osvojio FA kup pobedom nad Arsenalom, a sezonu je završio na tek sedmom mestu Divizije 2.  Čelsi je bio četvrti, a do plej-ofa mu je nedostajalo samo nekoliko golova ili par bodova više.

Čelsi – Notingem 1979: Petar Borota, Brajan Klaf i sve te lepe fudbalske stvari iz sedamdesetih

No, Plavci su u oba ligaška duela bili bolji od Čekićara. Na Apton Parku je bilo 1:0 za Čelsi (Gari Džonson), a na Stamford Bridžu 2:1 (Frost, Fileri – Holand). U oba susreta je na golu Plavaca stajao nekadašnji golmana Partizana, Petar Borota. Vest Hem je naredne godine obezbedio promociju u viši rang, dok je Čelsi ostao u drugoj još četiri godine.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime