Čanak kao Muta – Partizan i dalje nema odbranu

Način na koji je Nenad Čanak nedavno došao u Partizan ne bi trebalo opisivati kao spektakularan, a ta reč nije bliska ni onome što se od njega očekivalo, bar ne na početku njegovog mandata.

Spektakl će međutim, možda biti potreban da bi se preokrenuo smer u kojem se Partizan trenutno kreće. Taj smer je u svakom smislu suprotan od onog prema gore, a ,,spektakl” kakav je u subotu viđen u Pioniru, sigurno nije priželjkivao niko od manje od 4000 prisutnih gledalaca.

Možda trener Mornara Mihailo Pavićević čiji su košarkaši ubacili neverovatnih 91 poen za tri četvrtine! U prvoj su dali samo sedam, što je, da ne gledamo u statistiku ABA lige, verovatno najmanji broj poena koji je ove sezone postigao neki tim u tom takmičenju za deset minuta igre.

U sledeće tri su izgledali kao da su ,,oprali ruke u Moravi”, a ne u Jadranskom moru! Uroš Luković je bio centralna figura utakmice sa 26 poena i 8 uhvaćenih lopti. Skupljanje odbrane Crno-belih oko centra gostiju je omogućilo Baranima da lako pogađaju sa distance, a od 28 šuteva za tri poena u košu Partizana je završilo čak 13!

Svakako da je vreme od nepune dve nedelje prekratko da bi se donosile ocene o Čankovom radu. Novi trener je za Partizan debitovao pobedom, ali su onda došla dva poraza. Onaj protiv Limoža nema nikakve takmičarske posledice jer se Partizan već ranije oprostio od Evrokupa. Ovaj od Mornara već spada u drugačiju kategoriju.

Todorović je sjajan u ACB ligi! Proverite kako se kotira njegov Bilbao.

Na prvi pogled deluje da Čanak još nema ideju šta da uradi sa očajnom odbranom njegovih igrača. U sve tri utakmice Partizan je primio više od 90 koševa, i za sada se ne vidi razlika u odnosu na rad Mute Nikolića. Davljenik MZT je u sezoni samo dva puta prebacio 90 poena, pogodite protiv koga?

Tu je i faktor povreda koji od početka sezone proređuje sastav Partizana. Svetle tačke u ekipi su Patrik Miler i Najdžel Vilijams Gos bez kojih bi cela slika delovala još lošije.  Zahvaljući njima Partizan ima najmanje izgubljenih lopti u ABA ligi, tek nešto preko deset u proseku.

Ambicije se vraćaju na staro

Iako su se ambicije pre početka sezone kretale u okvirima stvaranja tima za neko buduće vreme, one su porasle zahvaljući jednom periodu u kome je postignuto nekoliko dobrih rezultata.

Abaligaši na nuli: Zvezda prizemljena u Istanbulu, izgubili Partizan i Budućnost

Ispostavilo se da će želje ipak morati da se usklade sa prethodnim nivoom. Samo jednom pobedom u poslednjih pet mečeva, Crno-beli su ozbiljno ugrozili plasman u doigravanje. S obzirom na probleme sa kojima se klub suočava u ovom trenutku, to im je verovatno poslednja briga.

Čanak za sada preuzima odgovornost zbog toga što ono što se uvežbava na treninzima, njegovi igrači ne pretvaraju u delo na utakmicama. Šanse da to učine u sledećoj nisu posebno velike jer igraju protiv Lokomotive u Krasnodaru koja je uz Bajern jedini tim koji u Evrokupu ima sve pobede. Pretposlednjeg dana ove godine Partizan igra protiv FMP-a u Železniku.

Uvek je vreme za NBA!

 Nema potrebe za naglašavanjem značaja koji može da ima pobeda protiv jednog od konkurenata za plej-of. Na samopouzdanju ne bi dobili samo igrači, već i Čanak koji početak rada u klubu za koji je nekad igrao možda nije zamišljao ovoliko stresnim. U suprotnom, početak 2018. godine za Crno-bele i novog trenera može da bude neželjeno uzbudljiv.