Ćale je bio vrhunski štoper, sin izrasta u pravog špica: Markus Tiram se najavio!

Rođen je u Parmi pre 20 godina. Ima nešto romantično u tim plavo-žutim dresovima s kraja prošlog veka, a iz romanse Lilijana Tirama i njegove bivše supruge Sandre rodio se mali Markus. I dok je tata zatvarao prilaze svom golu – bilo Parme, Juventusa ili Barselone – Tiram junior je čini se gledao ka drugoj strani terena. Jer tamo će kada odraste provoditi najviše vremena. 

Markus Tiram nije kao svoj ćale. On je napadač i preti da postane dosta opasan napadač. Trenutno igra za francuskog prvoligaša Gengam. Ove sezone pokazuje ozbiljan napredak u igri i za koju godinu bismo mogli da ga gledamo u dresu nekog većeg tima. 

Mlađi Tiram je protekle sezone pokazao veliki potencijal u drugoj ligi, nastupajući za Sošo i u maju ove godine zaslužio poziv reprezentacije Francuske da nastupi na Svetskom prvenstvu za igrače do 20 godina. Na turniru u Južnoj Koreji se istakao mešavinom visine, snage i brzine. 

Takva kombinacija skoro uvek je dobitna, naročito na turnirima tog uzrasta. Tiram je briljirao na poziciji levog krila, gde je njegova brzina dolazila do izražaja, a saradnja sa isturenim napadačem Žan Kevinom Agustanom pokazala se jako plodonosnom. Agustan je postigao pet golova, iako je Francuska ispala već u osmini finala, a gol i dve asistencije Tirama pokazale su da mu bočna pozicija nije tako teško pala.

Ipak, mnogi će reći da je to samo takmičenje za mladiće, ne za „prave“ fudbalere. I to donekle jeste tačno. Ali, Tiram i u seniorskoj konkurenciji počinje da iskazuje slične kvalitete. Ovo mu je prva sezona u karijeri u Ligi 1 i na dosadašnjih deset nastupa upisao je dva gola i jednu asistenciju. Imajući u vidu da je Gengam u sredini tabele, to i nije tako loše za debitanta na ovom nivou. 

Francuska liga je jedna od fizički najzahtevnijih za napadače, ali Tiram deluje kao neko ko će se dobro snaći. Kao visok i snažan igrač, mogao bi se koristiti kao klasična staromodna „devetka“, ali to ne bi u potpunosti koristilo njegove kvalitete. Tiram je za svojih 192 centimetra jako dobar na lopti i ima potrebne veštine da igra i na krilu, ukoliko je to neophodno. 

Njegov krupan korak ume da pravi problem protivničkim defanzivcima, a zaštitni znak mogla bi da mu bude sposobnost da rivala gotovo uvek izgura u takozvanim 50-50 duelima. Imajući u vidu da igra za jedan od realno slabijih timova francuske Lige 1, Tiram se dobro snalazi. Podrška od strane igrača mu nije naročito sjajna, pošto Gengam nema ekipu sa previše uzbudljivih fudbalera. Zato je utoliko bitniji podatak da Tiram dolazi u solidne pozicije za udarac. Gotovo 80 odsto njegovih šuteva stižu iz unutrašnjosti šesnaesterca, ali ne iz centralnih pozicija i to je nešto na čemu će mladi Francuz morati da radi. 

Takođe, Tiram bi morao da ostvari veći napredak na polju dodavanja. Njegov prosek je ispod 70 odsto ove sezone što ni u kom slučaju nije dobro i moraće da „zavrne rukave“ i unapredi taj segment. Naravno, treba imati u vidu da je u profesionalnoj karijeri (Liga 1 i Liga 2) odigrao manje od 2000 minuta fudbala i prostora za napredak će tek biti, ali teško je proceniti kakav potencijal Tiram zapravo poseduje. 

Vrlo je atipičan igrač. Nisu preterano česti napadači od preko metar-devedeset koji su pride pokretljivi, solidni dribleri i brzi. Uostalom, koliko često viđate igrača visine Nemanje Matića koji igra na krilu? 

Tirama, čini se, očekuje drugačiji put od većine igrača i biće zanimljivo ispratiti kako će se ovaj stameni momak snaći u narednim godinama. Što da ne, ne bi škodilo ni da mu tata pokaže kako da proda fintu onim najkvalitetnijim štoperima…