Čak ni Serena Vilijams ne bi uspela u ATP konkurenciji!

serena-vilijams-monika-seleš-tenis
Monika Seleš o Sereni Vilijams (Photo by Clive Mason/Getty Images)

Osporiti tvrdnju da je Serena Vilijams najdominantnija teniserka koja se ikada pojavila je bukvalno nemoguće, a njena nadmoć u ženskom tenisu je tolika da se neretko postavljalo pitanje koliko bi ona bila uspešna u konkurenciji jačeg pola.

Ne moramo mnogo da razmišljamo jer je odgovor veoma jednostavan – ne bi. Džon Mekinro je svoje razmišljanje na tu temu završio zaključkom da bi ona u tom slučaju bila negde oko sedamstote pozicije na ATP listi, ali je tvrdnja da čak ni moćna Serena ne bi ličila na sebe u mečevima sa muškarcima zapravo i potvrđena na terenu. Zanimljivo je da je takvih slučajeva bilo i ranije, jer tenis izgleda kao da je razlika u mogućnostima između dva pola manja nego na ostalim sportskim terenima.

Da li je Bobi Rigs ,,namestio” meč sa Bili Džin King?

Dva najpoznatija slučaja su mečevi koje 1973. godine odigrao Bobi Rigs najpre protiv Margaret Kort, a nekoliko meseci kasnije i protiv Bili Džin King. Rigs, kao i Kort i King spadaju u višestruke Grend Slem šampione, ali je budući stariji, Rigs svoje trofeje osvajao pre nego što je nastupila puna profesionalizacija tenisa. Amerikanac je u trenutku odigravanja mečeva sa svojim rivalkama imao 55 godina, dok su one bile znatno mlađe – Margaret Kort je imala 30, a Bili Džin King jednu godinu manje.

Đoković ponovo visoko motivisan – protiv Sandgrena kao na treningu

Rigs je lako pobedio Kortovu, ali je izgubio od Kingove, mada je taj susret ostao pod sumnjom da je on to namerno uradio iz nekih privatnih razloga, odnosno da bi se izvukao iz finansijskih problema.

Dvadesetak godina kasnije na teniskom terenu su se susreli Džimi Konors i Martina Navratilova, a pobeda je pod uslovima izmenjenim u korist slabijeg pola, ipak pripala Konorsu.

Najbolje kvote za WTA tenis se nalaze ovde

Do odmeravanja snaga između Serene (ali i njene sestre Venus) sa muškim sportistom dolazi posle njihovih tvrdnji da ne bi imale problema sa bilo kojim teniserom koji je plasiran lošije od dvestote pozicije na ATP rang listi. Posle toga je bilo samo pitanje vremena kada će do takvog susreta doći, a on se dogodio 1998. godine na Otvorenom prvenstvu Australije.

Serena Vilijams je procenila da je Karsten Braš ,,prava prilika”

Kao ,,žrtva” je odabran Nemac Karsten Braš koji je tada zauzimao 203. mesto. Braš je u to doba važio za jednog prilično ,,neformalnog” atletu, odnosno čoveka koji je nekim drugim stvarima pridavao isto toliko značaja kao i tenisu. Naime, pratio ga je glas da živi prilično nesportski, odnosno da voli provod i da mu upotreba duvana i pića nije nepoznata. Pored toga i iz njegovog izgleda se nije moglo zaključiti da se radi o sportisti, što ga je činilo savršenim kandidatom.

Federer pred još lakšim žrebom nego na početku

Serena Vilijams se ipak preračunala, jer je u meču koji je trajao jedan set, ona uspela da osvoji svega jedan gem. Istog dana je njena sestra bila nešto uspešnija pošto je od Braša preotela čak dva gema.

Braš je posle mečeva bio nešto blaži u proceni nego Mekinro, rekavši da nijedna teniserka nema šanse da savlada tenisera koji je bar među 500 najboljih. Serena Vilijams se još neko vreme nosila mišlju da ipak može do takkve pobede, samo je spustila standarde, ali do drugog okršaja i nove potvrde ipak nikada nije došlo.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime