BUNDESLIGA: Dve stvari se ne menjaju – Bajern je šampion, Hamburger se bori za opstanak

Kup Nemačke
Levandovski je vođa Bajerna! (FOTO: Matthias Hangst/Bongarts/Getty Images)

Otkako je 1963. godine ustanovljena Bundesliga, Hamburger je jedina ekipa koja učestvovala svake sezone, a da nikada nije ispala. Doduše i slavni Bajern je izbegao takvu sudbinu, ali je on postao Bundesligaš tek dve godine kasnije.

Štaviše, od svog nastanka 1919. godine, Hamburger se bez prekida nalazi u najvišem rangu nemačkog fudbala! Dugovečnost kluba, odnosno neprekidni boravak u elitnom društvu je razlog zbog kojeg je dobio nadimak Dinosaurus. Hamburger sledeće godine slavi stogodišnjicu osnivanja, ali situacija u kojoj se trenutno nalazi upozorava da bi proslava umesto u Bundesligi, mogla da se održi u Cvajti.

Transfer u znaku procenta – kako su porasle neke cifre

Zlatne godine ove ekipe je bio u pretposlednjoj deceniji prošlog veka. Početkom tog perioda Hamburger je osvojio dve uzastopne šampionske titule i postao prvak Evrope (1983). Međutim, od 1985. godine, Dinosaurusi su osvojili samo dva trofeja  – Kup Nemačke 1987. i Liga kup 2004. godine.

Dva puta kroz plej-aut do opstanka

Nažalost, poslednjih nekoliko godina su navijačima kluba donele mnogo briga i neželjenih uzbuđenja. U prethodne četiri sezone Hamburger je dva puta spašavao bundesligaški život tek u plej-aut mečevima, a prošle godine je sličnu sudbinu izbegao tek u poslednjem kolu! Ako ubrzo ne dođe do neke značajnije promene, Dinosaurusе isti problemi očekuju i na kraju tekuće prvenstva Nemačke.

Posle devetnaest odigranih utakmica ekipa se nalazi u zoni ispadanja sa samo petnaest svojenih bodova.

Pre nekoliko dana uprava kluba je rešila da otpočne sa promenama koji bi morale da donesu rezultate. Umesto Markusa Gisdola, na mesto trenera je doveden Bernd Holerbah. On je u pravom smislu ,,domaći čovek” budući da je u igračkoj karijeri dvanaest godina proveo u dresovima klubova iz Hamburga: osam godina je nastupao za Hamburger, a četiri za Sent Pauli.

Jojić budi Jarčeve: Keln na krilima Srbina juriša ka opstanku

Kao fudbaler je bio beskompromisan borac, pa se od njega očekuje da takav stav prenese i svojim fudbalerima. Holerbah je inače sedamnaesti trener Hamburga od sezone 2007/08. Statističkim žargonom, Dinosaurusi su trošili 1,7 trenera po sezoni! Spisak doduše obuhvata i one koji su taj posao radili kao privremena rešenja, ali je brojka svejedno impozantna. Na klupi se najkraće zadržao Bert van Marvajk (pet meseci), a najduže Torsten Fink (dve godine).

Početak dekade u kojoj je Hamburger počeo da stagnira, nagoveštavao je dolazak sasvim drugačijeg razdoblja. Ekipa je 2007/08 bila četvrta, a sezonu kasnije je zabeležila za samo jedno mesto lošiji plasman. Usledile su opisane godine obeležene tavorenjem u sredini tabele i na kraju borbom za opstanak.

Može li Keln da nastavi sa pobedama? Na redu je Augsburg

Jedan od problema je loša procena prilikom dovođenja novih fudbalera. Hamburger je za prehodnih pet sezona potrošio skoro 150 miliona evra na fudbalere koji u klubu nisu ostavili nikakav trag. Greške su pravljene i prilikom puštanja fudbalera da promene sredinu.

A da su ostali Son i Kalhanoglu?

2014. godine je u Leverkuzen otišao Kalhanoglu, a godinu dana kasnije u istom smeru i Južnokorejanac Son. Najzvučnija imena koja su pred početak tekuće sezone obukla plavi dres su centarhalf Kirijakos Papadopulos i desnokrilni napadač Andre Han.

Odbrana je bila najveći problem Dinosaurusa u prethodnim sezonama. Ona i sada prima dosta golova, ali je situacija na drugoj strani terena još lošija. Ekipa je postigla samo 15 golova, što je bolje samo od učinka Kelna (14). Jarčevi su međutim, u seriji od tri uzastopne pobede, a Hamburger ima četir uzastopna poraza.

Ovde je odlična ponuda za utakmice kupa Nemačke!

Nema sumnje da Holerbaha čeka veoma težak zadatak. U tom smislu će možda do kraja prelaznog roka angažovati Dominika Kajzera iz Augsburga, ali on u pronalaženju rešenja prvenstveno mora da se osloni na igrački kadar koji ima u ovom trenutku. Njegov debi se očekuje na gostovanju u Lajpcigu, dok će ga navijači u Hamburgu pozdraviti 4. februara na utakmici sa Hanoverom.