Budućnost sve jača: ko je Džastin Doelman?

Nema greške, Budućnost povlači sve ozbiljnije poteze u nastojanjima da sezonu završi  kao nikada ranije – titulom pobednika ABA lige.

Dometi novog, mladog sastava Podgoričana su najavljivani skromno, uglavnom u smislu stvaranja ekipe pred koju će tek u nekom narednom periodu biti postavljen zadatak pohoda na željeni trofej. Akcenat je stavljen na angažovanje domaćih košarkaša, kao i na probrane, finansijski nezahtevne strance. Čini se da je pun pogodak ostvaren dovođenjem Aleksandra Džikića na mesto trenera.

ABA liga: Zvezda ne pušta Budućnost, Mornar misli ozbiljno

Situacija se međutim promenila, a Budućnost očigledno želi da iskoristi povoljan splet okolnosti. Namere su ,,razotkrivene” dovođenjem Džastina Doelmana, košarkaša sa zavidnom reputacijom u evropskoj košarci. Nekadašnji košarkaš nekoliko španskih ACB klubova će u februaru napuniti 33 godine, a u Budućnost je stigao iz Efesa.

Košarkaško ,,more” ABA lige se odmah uskomešalo shvatajući na pravi način značaj ovakvog igrača u takmičenju. Naravno da ni pitanje o finansijama nije moglo da se preskoči. Iz kluba je stiglo logično objašnjenje da Doelman nije preskup jer se od prošlogodišnjeg prelaska u Efes oporavljao od povrede.

Džastin Doelman se u Evropi nalazi od 2007. godine, a košarkašku školu je stekao na univerzitetu Ksavijer. Na NBA draftu nije prošao, a prvi klubovi na Starom kontinentu su mu bili francuski – Šole, Bezanson i Orlean. Sa poslednjim je i zakoračio u Evroligu, a 2010. godine je prešao na Iberijsko poluostrvo.

ABA LIGA: Zvezda, Cedevita i Budućnost kroje vrh

Počeo je u Alikanteu, a nastavio u Manresi, Valensiji i Barseloni u koju je došao 2014. kao najbolji košarkaš ACB lige. Iste godine je sa Valensijom osvojio Evrokup, a u finalnoj utakmici bio MVP! Igra na poziciji visokog krila, a najveće oružje mu je izuzetno precizan šut, pogotovo sa poludistance.

Izvanredan šuter sa poluodstojanja

Doelman je u najvećem broju svojih evropskih sezona imao šut iz igre preko 50%. Štaviše, za dva poena u sve ijednoj od deset ligaških sezona nije imao manji postotak od navedenog. Slobodna bacanja retko promašuje, a sa visinom od 206 santimetara solidan je i u reketu gde uglavnom ima između 4 i 5 uhvaćenih lopti u proseku.

Zvezda i dalje prvi favorit za titulu, ali je Budućnost sve ozbiljnija!

Najbolja sezona mu je prva godina u Valensiji. Doelman je 2012/13 ubacivao prosečno 16 koševa uz šut za dva poena od 59%!

Šta dovođenje jednog ovakvog košarkaša znači za Budućnost? Kao prvo, znači stavljanje u prvi plan ambicija da se iskoristi svaka prilika da se osvoji ABA liga. Tu je i potvrda dobrog rada uprave kluba koji očigledno nema problem sa donošenjem pravovremenih odluka.

Dobitak na igračkom planu je ogroman. Budućnost je možda najslabija na unutrašnjim pozicijama, pogotovo što Filip Barović ima problema sa povredama. Pored Zorana Nikolića, Podgoričani nemaju nijednog centra klasičnog tipa.

MOže li Zvezda do pobede u Tel Avivu? Proverite kvotu.

Doduše, nije to ni Doelman, ali svojim gabaritima, a pogotovo iskustvom može da popuni tu prazninu. Dobitak bi trebalo da se ogleda i u pozitivnom uticaju na mlađe košarkaše koji su skloni oscilacijama čak i u toku jedne utakmice.

Povećana mogućnost rotacije košarkaša je neprocenjiva u uslovima igranja na dva fronta. S obzirom na prikazane igre, Budućnost bi mogla da se plasira i u četvrtfinale Evrokupa, što bi bio treći put u istoriji kluba.

Posle pobede nad Trentom u Evrokupu, sledeći meč Podgoričani igraju u ABA ligi, a protivnik je Olimpija. Biće zanimljivo videti da li će Džastin Doelman debitovati u tom susretu koji se igra u Morači.