Budućnost – Barselona: Trojke daju krila, ali i odbrana mora da bude bolja

foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Budućnost i Barselona će svoju prvu utakmicu u decembru odigrati u renoviranoj Morači, gde se obe ekipe nadaju drugačijem ishodu nego onom koji su ostvarili u prethodnom kolu Evrolige, u kojem su Podgoričani poraženi u Pireju, a Katalonci na svom parketu od prejakog Fenerbahčea.

Iako je u Atini izgubila, Budućnost se definitivno oporavila od očajnog početka sezone. Na terenu se vidi napor da se igra bolje i odgovornije, a popravljene su i neke stvari u napadu. To se pre svega odnosi na šut za tri poena, koji je bio fenomenalan u dve pobede koje je šampion ABA lige postigao pred svojim navijačima. Međutim, za veće domete u Evroligi je potrebna još neka dimenzija u igri i naravno, mnogo bolja odbrana.

Da li je Denver stvarno toliko dobar i da li je vreme za podizanje lestvice?

To se ne odnosi samo na odbranu od pikenrola, već i na odbranu od istog oružja kojim su košarkaši Aleksandra Džikića savladali Baskoniju i CSKA – šuta za tri poena. Doduše, Barselona ne spada po tom pitanju u ,,krem de la krem” Evrolige, bar ne ove sezone, ali to ne treba da znači da im treba dopustiti neometano šutiranje. Takođe, sastav koji uspešno vodi Svetislav Pešić, naročito u ACB ligi, nije bio posebno ubedljiv na gostovanjima.

Blaugrana je tri od četir poraza pretrpela baš na strani, a čak nije imala previše težak raspored. Domaći bi morali da pojačaju odbranu jer njihov protivnik mnogo teže dobija utakmice u kojima ubaci manji broj poena.

Budućnost ,,živi” od trojki, ali mora da poboljša i odbranu

Domaći tim, u kome nema Alekse Ilića, a možda i Nikole Ivanovića, mogao bi svoju šansu da potraži upravo u toj činjenici. Džikić ima međutim, nekih svojih briga. Neki košarkaši iz njegovog sastava su igrali za Crnu Goru tokom nedavno okončanog kvalifikacionog kruga za FIBA Svetski kup, a vremena za odmor i osvežavanje pojedinaca nije bilo dovoljno.

Budućnost će svakako želeti da ponovi šut iz prethodnih mečeva, ali će morati da doda još neku komponentu, pre svega bolju igru u reketu. Barselona je na tom planu veoma jaka, tako će Alen Omić i Filip Barović imati dosta posla. Učinak na obe strane terena će se tražiti i od Erla Klarka, koji će morati više da pomaže centrima Podgoričana.

Budućnost ima karakter i ostale tri stvari koje smo naučili u Morači

Koti Klark je u nekim mečevima odlično koristio mismeč situacije, pa će biti zanimljivo videti na koji način će Svetislav Pešić to pokušati da osujeti. Ima mnogo više kvalitetnih igrača u rotaciji, to je sigurno, a i iskustvo je na strani gostiju. Sa druge strane, faktor publike, pogotovo ako krenu trojke, biće ,,krila” domaćeg tima.

Ekipe su se sastale pre osamnaest godine u prvoj sezoni Evrolige. Katalonci su slavili u oba meča, a dvojica aktera tih mečeva, Dejan Radonjić i Šarunas Jasikevičius su danas treneri u istom takmičenju. Zanimljivo je da iz tadašnjeg sastava Podgoričana ima još nekoliko košarkaša koji rade kao treneri: Dejan Milojević Saša Obradović, Milenko Topić, a jedini aktivni iz toga doba je Blagota Sekulić.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime