Britanci kažu: Đoković uzima gren slem u 2018.

Đoković
(Photo by Al Bello/Getty Images)

Teniski stručnjaci i novinari britanskog Skaj Sportsa analizirali su mogućnosti Novaka Đokovića i Endija Marija u 2018. godini nakon njihovih dugoročnih pauza.

Glavno pitanje bilo je mogu li dvojica tenisera u godini pred nama da se vrate na prvo mesto ATP liste, a davali su i svoja predviđanja o osvajačima gren slem turnira tokom 2018.

Tokom ove godine, Srbin i Škot su imali dosta problema sa pronalaskom prave forme, ali i sa povredama. Mari je drugi deo sezone propustio zbog problema sa kukom, dok je Đoković morao da sanira jednogodišnji problem povrede lakta.

Mari je sezonu okončao na tek 16. mestu ATP liste, dok je Beograđanin na četiri mesta boljoj poziciji. Kakve onda šanse se daju dvojici tenisera?

Četvoročlani panel Markus Bakland, Beri Kouan, Beri Milns i Mark Peči uglavnom su složni u dve stvari – Endi Mari neće osvojiti nijedan gren slem u 2018. dok će Novak Đoković verovatno doći do jednog.

A kako panelisti tvrde, to bi lako mogao da bude Ju-Es open. Samo Markus Bakland ne vidi Đokovića kao osvajača nekog trofeja iz turnira “velike četvorke”, dok preostala trojica kažu da će Novak biti najbolji u Njujorku. Jedino Beri Milns kaže da će Đoković uz to osvojiti i Australijan open.

Da li će Novak biti spreman za tako veliki poduhvat tako brzo, ostaje poprilična misterija. Niko još nije 100 odsto siguran da je Srbin u potpunosti zalečio povredu, a prisutna je i činjenica da do sada nikada nije pravio ovako veliku pauzu u karijeri. Mnogo je pitanja oko toga kako će Đoković na sve to reagovati kada se pojavi na ATP turu.

“Pretpostavljajući da se oporavio od povrede, verujem da je on igrač koji može da se vrati na vrh sveta u 2018. godini. Ipak, ni u šta ne možemo biti sigurni dok ga ne vidimo na terenu”, kaže Bakland za Skaj Sports.

“Dovoljno je mlad da bude dobar kao što je ranije bio. Lako je zaboraviti koliko je samo sjajan bio kada je kompletirao karijerni gren slem”, zaključuje Bakland.

Pozitivan o Đokovićevim šansama je i Beri Kouan.

“Svež je i po svemu što vidimo u medijima, on je zdrav. Znaćemo više u Dohi i Australiji, ali kako sezona bude odmicala Đoković će biti sve bolji. Dominirao je sportom na neverovatnom nivou jedan dugačak period i na kraju je sebe mentalno istrošio. On ima prednost što će braniti manje bodova kada bude kretao ka vrhu. Kada je Novak bio 100 odsto spreman i 100 odsto fokusiran tokom dve godine, bilo je nemoguće pobediti ga u velikim mečevima”, ističe Kouan.

Što se tiče Marija, britanski stručnjaci su bili dosta pesimističniji. Navodi se da je njegova povreda kuka ozbiljna i da je i dalje nejasno kada će on zapravo biti u potpunosti spreman da se vrati na Tur. Neki od njih čak smatraju i da je nemoguće videti Marija na čelu ATP liste tokom 2018. godine.