,,Bosonoga” Indija i dalje čeka na debitantski Svetski kup

GUANGZHOU, CHINA - NOVEMBER 09: The India team sing their national anthem prior to kickoff during the Men's Football group D pool match between Qatar and India ahead of the 16th Asian Games Guangzhou 2010 at Huadu Stadium on November 9, 2010 in Guangzhou, China. (Photo by Richard Heathcote/Getty Images)

Na pitanje koja je to zemlja koja ima preko milijardu (i nešto sitno u vidu nekoliko stotina miliona) stanovnika, a da nikada nije učestvovala na Svetskom kupu u fudbalu, većina onih koji koji čak i bez preterane pasije prate najvažniju sporednu stvar na svetu će pogoditi da je u pitanju Indija.

Sama činjenica o broju stanovnika je pomogla nalaženju odgovora jer je drastično suzila mogući izbor, pogotovo pošto je Kina 2002. godine upisala prvu i za sada jedinu recku na rabošu sa učešćima na mundijalima. Sasvim je drugo pitanje kako je moguće da tako mnogoljudna zemlja ne može da spremi selekciju koja bi se našla na završnici Svetskog prvenstva. Indija je inače 97. na FIFA rang listi, što je samo tri mesta slabiji plasman od najboljeg ostvarenog (94).

Razlozi zbog čega je stanje u fudbalu ove zemlje se mogu tražiti na nekoliko mesta, a pre svega u ogromnoj popularnosti nekih drugih sportova (kriket), nedostatku kvalitetnog stručnog kadra, fudbalske infrastrukture, pa i u samoj veličini teritorije.

Rusija – Hrvatska 2006: Trojica iz Moskve igraju i u Sočiju

Međutim, Indija je imala period kada nije toliko zaostajala za fudbalskim svetom koliko je to danas slučaj. On se odnosi na period od osamostaljenja (1947) do sedamdesetih godina prošlog veka. Indija je tada imala zapažene nastupe na Olimpijskim igrama u Londonu (1948), a tokom pedesetih i šezdesetih je pobeđivala sadašnje azijske sile Japan i Južnu Koreju. 1962. godine osvojila je zlatnu medalju na Azijskim igrama, a osam godina kasnije bronzanu.

Da li je FIFA uslovila Indiju pred Svetski kup u Brazilu?

Iz tih godina potiče i jedna zanimljivost u vezi sa (ne)učešćima Indije na završnicama svetskih prvenstava. Radi se o šampionatu koji je 1950. godine održan u Brazilu i na kome se sticajem okolnosti mogla naći i Indija. Mnoge zemlje su i dalje osećale posledice Drugog svetskog rata pa se posle mnogih otkazivanja broj reprezentacija koje će igrati u Brazilu sveo na trinaest. Organizator je iz tog razloga na mundijal pozvao Indiju koja nikada zvanično nije ni potvrdila ni otkazala učestvovanje, ali se, kada je došlo vreme, jendostavno nije pojavila na takmičenju.

Engleska – Švedska 2006: Lob Džoa Kola i neuništivi Henrik Larson

Dugo se posle toga za istinu smatrala verzija događaja da je Indija odustala zbog toga što FIFA nije htela da dozvoli njenim fudbalerima da igraju bosonogi (kao na OI u Londonu), ali to nije sasvim tačno. Fudbalski savez te zemlje je zapravo iskoristio takve glasine kao najzgodniji izgovor. Pravi razlog leži što se u to doba Svetski kup nije u zemlji uzimao toliko ozbiljno kao Olimpijske igre, tačnije, ljudi u fudbalskoj organizaciji su bili tog mišljenja.

Pored navodnog zahteva FIFA da igrači moraju da imaju kopačke, govorilo se o nedostatku novca (iako je Brazil hteo da snosi sve troškove), zatim nedovoljnoj pripremljenosti fudbalera, što za takičarske napore, što za predug put do Južne Amerike na koji bi se išlo brodom.

Ko će biti najbolji strelac iz La Lige u Rusiji?

U svakom slučaju, FIFA je Indiju iz sledećih kvalifikacija isključila, da bi ona propustila da učestvuje i u ciklusima za narednih sedam. Počev od 1986. godine pa do danas, Indija je učestvovala, ali nijednom nije imala dovoljno uspešnu kampanju. Ko zna, da su otišli u Brazil pre 68 godina, možda bi fudbal u toj zemlji danas bio na mnogo višem nivou.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime