Borusija ima projekat: Fudbal za izbeglice!

Fantastični navijači, uspesi kluba poslednjih sezona, stvaranje nekoliko igrača kao i podsećanje na slavne dane kreirali su lepu sliku o Borusiji. Sada je pred Milionerima iz Dortmunda težak posao, da ostanu na tom talasu. Kao jedan od načina izabrali su pomoć doseljenicima u Nemačku. Svi zaslužuju da igraju fudbal.

Blizina stadiona Vestfalen je mesto okupljanja tih momaka. Njih dvadesetak dolazi redovno da igra fudbal, da nešto pojede ali i da poseti čas nemačkog jezika. Saradnja sa lokalnim amaterskim klubom za sada daje odlične rezultate. Dortmundov saradnik na projektu je niželigaš TSC Ajntraht Dortmund, koji pozajmljuje teren na kom se takmiči.

Borusija gostuje Realu!

Šamil Ilkasim je jedan od momaka koji trenira ovde. On je iz Iraka i kaže da mu je u Nemačkoj odlično.

’’Da, treniramo i jedemo ovde. To je dobro za nas. Ja sa u Nemačkoj sa porodicom, znam da prijateljima koji nemaju rođake ovaj projekat još više znači. Igramo fudbal svake nedelje.’’

A u Bundesligi dočekuje Verder!

Šamil je nastavio u istom tonu, ali prisećajući se kako je to nekada izgledalo u Iraku. Kako je istakao, rodnu zemlju je napustio zbog ISIS-a.

’’Igrao sam fudbal i u domovini. Jednog dana je moj prijatelj…Znate, kalašnjikov. Bilo mi je teško, sećam ga se stalno. Došao sam ovde, nisam znao jezik ali sam dobro prihvaćen. Sada igram i fudbal, a to volim. U Nemačkoj se osećam dobro.’’

Pogledaj ostale kvote u Bundesligi!

Kamp se organizuje za mladiće starosti između 18 i 20 godina. Oni pravo učešća stiču na osnovu dobrog ponašanja na časovima koje posećuju tokom godine. Dobri rezultati u školi i napredak u učenju jezika karta su za mesto u ovoj ekipi.

Akcija je samo nastavak kampanje koja je pokrenuta još 2015. godine. Tada pod sloganom ’’Welcome to Football’’ klubovi i navijači su poželeli dobrodošlicu imigrantima. Danas ona ima zamaha u mnogim nemačkim klubovima. Kako je Nemačka poznata kao zemlja sa velikim brojem doseljenika, ali i po primanju najvećeg broja azilanata, to je i logično.

Mogu li do titule ove sezone?

Momci koji su nekada na Bliskom istoku igrali fudbal i nadali se pravljenju velike karijere sada imaju novu priliku. Da pokušaju, u blizini Vestfalena, da se nametnu. Treninzi im sugurno nisu na najvišem mogućem nivou ali je njihova želja da igraju fudbal ogromna. Veća od one koju poseduju profesionalci.