Na današnji dan, pre tačno 30 godina, Džejms Baster Daglas je napravio jednu od najvećih senzacija u istoriji boksa i – promenio ga.

Šta je to uradio Daglas? U Tokiju je nokautirao velikog Majka Tajsona, do tada neporaženog u teškoj kategoriji.

Tajson, samoprozvani “najgori čovek na planeti” nije bez razloga nosio nadimak Gvozdeni Majk. Svuda su ga smatrali najboljim bokserom u svim kategorijama, dok je on dominirao i zastrašivao protivnike u teškoj. Delovao je nepobedivo i strah od njegovih udaraca se osećao u vazduhu tokom svake borbe.

Kazino “Miraž” u Las Vegasu, ponudio je kvotu 41-2 za pobedu Daglasa.

Desna-leva, desna-leva iii… Tajson je bio oboren! Nakon nekoliko moćnih udaraca Bastera, odjednom nije znao gde se nalazi!

Vukao se po podu i bezuspešno pokušavao da nađe štitnik za zube… Legendarna scena, zauvek će se pričati o njoj!

Bio je Daglas zanimljiv teškaš, ne previše motivisan, ali sa 104 kilograma i 193 centimetra visine, ušao je u duel s vrhunskom formom. Jednostavno, bila je to njegova noć! U potpunosti je iskoristio svoju snagu, veličinu i odlučnost.

Daglas je započeo karijeru 1981. godine.

Njen zenit je dostignut 1990. kada je uspeo i da osvoji, a zatim da izgubi titulu protiv Evandera Holifilda.

U borbu se upustio s 15 kilograma više nego što je imao protiv Tajsona, nokautiran je u trećoj rundi i nakon meča je odlučio da se povuče.

Završio je svoju slavnu karijeru sa rekordnim skorom od 38-6-1.

Daglasov otac takođe je bio bokser 60-ih i 70-ih godina, ali nikada nije bio uspešan, dok je sina gurao napred i bodrio.

Međutim, neke druge stvari su uticale na njegovu psihu te noći.

Njegov brak bio je u ozbiljnoj krizi, majka mu je preminula tri nedelje pre meča, a majka njegovog sina je u tom trenutku ležala u bolnici, ozbiljno bolesna.

Bez obzira na sve to, od trenutka kada je zakoračio u ring, delovao je neprobojno za Tajsonove snažne udarce, dok je njegova napetost sve više rasla tokom borbe. Niko do tada nije mislio da Daglas ima šanse. Dok se oko Majka uvek dizala medijska prašina, Daglas je sve vreme bio zanemaren, a tako je bilo i pre ovog legendarnog meča.

Kako je borba odmicala, Tajson je sve više delovao zbunjeno i uznemireno. Čak i ozbiljno uzdrmano. Daglas se nije pomerio. Od sredine meča, Majkovo levo oko je bilo zatvoreno.

U devetoj rundi, uloge su se zamenile i Tajson je krenuo na sve ili ništa. Već u desetoj, minut i 23 sekunde od početka, Tajson je bio nokautiran i ležao je na zemlji!

Kada se Daglas borio protiv Holifilda, kasnije te godine, plaćeno mu je 24 miliona dolara. Nakon tri runde, borba je bila okončana, a on se povukao.

Kasnije je priznao da je njegov um jednostavno bio na nekom drugom mestu…

Ugojio se 25 kilograma, vratio se šest godina kasnije, pobedio u osam od devet borbi, ali njegovo srce nikada nije tu pripadalo. Dugo se “tražio” i oprobao u različitim zanimanjima, čak i u glumačkim vodama, pa je tako igrao detektiva u jednom naučno fantastičnom filmu.

Samo te jedne, istorijske noći, njegovo srce je zaista bilo u ringu. To je noć kada je pobedio “najgoreg čoveka na planeti” – Majka Tajsona.

Trideset godina nakon njegove zapanjujuće pobede protiv bokserskog titana, Majka Tajsona, kaže da se oseća dobro i da konačno uživa u slavi koju je ranije sebi uskraćivao.

– Trenutno, sve je dobro. Osećam se kako treba, dobre su i brojke. To je dobra stvar – rekao je Daglas, aludirajući i na svoju težinu, bankovni račun, ali i problem s dijabetesom s kojim je suočen.

Ovaj pedesetdevetogodišnjak veliki je dobrotvor, pa je nedavno u svom rodnom Kolumbusu, donirao novac za sve koji se bore s tom bolešću.

Izgleda da mu je srce, konačno, na mestu.

A.I.

Dao rekordnih 8,8 miliona za najstariji sportski dokument – pa ga poklonio!

OBAVEZNO POGLEDAJTE Ljubica Kecman: Srbija je puna talenata! Tijana Bošković je fenomen, uzimamo zlato na Olimpijskim igrama!

ISTORIJA SPORTA Prvi put, jedna žena poneće olimpijsku baklju!

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime