Bez Rusije na ZOI, to je stvarno velika šteta!

Ogromne, drakonske kazne su zadesile Rusiju. Neki od čelnih ljudi njihovog komiteta su suspendovani, a ni ministar neće biti u Južnoj Koreji. Ipak, Rusa će biti na igrama!

Olimpijski komitet je saopštio da će pružiti logističku podršku svim takmičarima koji žele da učestvuju. Naime, ruski sportisti nisu kažnjeni. Oni u Pjongčangu mogu da se bore za medalje, ali ne mogu da nastupaju pod zastavom Rusije. Bez barjaka na otvaranju takmičenja, bez himne na pobedničkom postolju.

Sve ovo je posledica Zimskih olimpijskih igara održanih u Sočiju 2014. godine. Tada je Rusija optužena za doping i to planski. Kako je u Međunarodnom olimpijskom komitetu objašnjeno, takmičari su sistemski dopingovani zbog postizanja boljih rezultata.

Pogodi rezultate KHL-a!

Doping skandal nije počeo skoro. Tokom Olimpijskih igara koje su održane u Sočiju, Rusija je bila najuspešnija nacija. Domaćin je prigrabio dovoljno medalja da se nađe na prvom mestu na listi. Ali, to je trajalo samo do suspenzija. Ukupno su suspendovana 24 takmičara, oduzeto jedanaest medalja i broj ruskih odličja se smanjio na 22. To je bilo četvrto mesto u generalnom plasmanu.

Od Lilehamera 1994. godine pa sve do danas, Rusija je na ZOI uvek slala više od 100 takmičara. Na tih šest takmičenja su osvojili ukupno 113 odličja. Najuspešniji su bili na prvima, u Norveškoj, kada su sa 23 medalje bili lideri u generalnom plasmanu na kraju Igara.

Te igre su došle nakon Albertvila, gde Rusija nije gostovala. Tačnije, njihovi takmičari su nastupali pod zastavom Olimpijskog komiteta. Tada se šest država nastalih iz Sovjetskog Saveza takmičilo zajedno, kao jedna selekcija. Sada će Rusi biti u sličnoj situaciji.

Među osvajačima medalja su se pored Rusa našli hokejaši Kasparaitis (Litvanija) i Žitnik (Ukrajina), biatlonac Popov iz Belorusije i Ukrajinac Petrenko koji je samostalno osvojio medalju u umetničkom klizanju.

Pogledaj ponudu za biatlon!

Naredne Olimpijske igre se održavaju u Pjongčangu. Ovo će biti prvi put da Rusija ne šalje trocifreni broj takmičara na ZOI. Samim tim, igre će biti slabije nego što su bile u nekoliko prethodnih puta, a deluje da je sve ovo veoma važna politička odluka.

Ubrzo nakon odluke MOK, oglasio se Vladimir Putin. Njegov stav je da Rusija ne sme zabraniti svojim takmičarima da nastupe pod zastavom koja im bude dodeljena, ali da ruski zvaničnici moraju bojkotovati igre. Ramzan Kadirov, lider Čečenije, rekao je da olimpijci iz te pokrajine neće nastupiti pod olimpijskom zastavom na ZOI.

Šta znači olimpijska zastava?

Tokom otvara Igara ne bi bilo ruskih zastavica na defileu. Ukoliko bi ruski takmičari stizali do olimpijskih medalja, ne bi bilo ruske zastave. Kao ni himne, išla bi himna Olimpijskog komiteta. Na kraju, možda i najvažnije, osvojene medalje ne bi bile pripisane Rusiji.

Kladi se na skokove u Engelbergu!

Olimpijske igre u Južnoj Koreji biće održane između 9. i 25. februara 2018. godine. Po odluci Međunarodnog Olimpijskog komiteta, na njima će takmičari iz Rusije učestvovati bez nacionalnih obeležja. Tamo će ih biti 89 i pokušaće da promene sliku koja je o njima kreirana ranijom suspenzijom.