Beki Hemon, žena koja razbija stereotipe

PHOENIX, AZ - JANUARY 21: Assistant coach Becky Hammon of the San Antonio Spurs during the NBA game against the Phoenix Suns at Talking Stick Resort Arena on January 21, 2016 in Phoenix, Arizona. The Spurs defeated the Suns 117-89. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. (Photo by Christian Petersen/Getty Images)

Beki Hemon (40) ili “košarkaški džanki”, kako je prvu ženu u ulozi stalnog asistenta jedne NBA franšize nazvao trener San Antonio Sparsa Greg Popovič, nikada nije krila želju da postane trener. Samo je pitanje trenutka kada će se to desiti.

„Ona razume igru i to se vidi iz aviona. Takođe, ne poštuje pravila i autoritete, što mi se posebno sviđa. Ona je prava zvezda, košarkaški džanki“, izjavio je Popovič nakon što je Hemonova odvela Sparse do trofeja Letnje lige u Las Vegasu 2015. godine.

Kada je reč o Beki Hemon, jedna stvar se nikada nije dovodila u pitanje – njena sposobnost da predvodi košarkaški tim.

Derozan i depresija: Zašto je važno?

Kada je dobila posao asistenta u San Antoniju, bivša košarkašica Njujork Libertija i moskovskog CSKA, ali i nekadašnja reprezentativka SAD i Rusije srušila je jednu od najvećih barijera u četiri najveća profesionalna sporta na planeti.

Kao aktuelni NBA šampion i tim čiji karakter u svakom pogledu “nosi” ekscentrični Popovič, nekako je bilo očekivano da će upravo San Antonio, u odsustvu jasnog modela NBA lige, pokazati zašto je taj potez trebalo povući još mnogo ranije.

“Radujem se što će Beki Hemon postati deo našeg stručnog štaba. Posmatrajući njen rad sa našim timom protekle sezone, uveren sam da će njen košarkaški IQ, radna etika i međuljudske veštine biti od velike koristi za Sparse”, objasnio je stručnjak Sparsa.

Ne piše istoriju samo Jokić – koliko je Dušan Ristić blizu NBA!

Popovič razume da igrači u NBA žele samo jednu stvar od trenera – nekoga ko poznaje igru i ko može da im pomogne kako bi “materijalizovali” svoje kvalitete na parketu.

Svima je postalo jasno da Hemonova ume da prepozna najveće vrednosti u svakom košarkašu. Ono što je još važnije, zna kako da ih “uklopi” na pravi način i svojoj ekipi maksimalizuje benefite zahvaljujući inteligentnom razmišljanju koje se proteže van svih grafikona.

Uprkos tome što na parketu nikada nije bila preterano brza, uvek je znala kako da unapred “pročita” igru protivnika i iskoristi sve ono što ste mislili da znate. Dok shvatite koji potez je u određenom trenutku najbolji za vas, računajte da ga je Hemonova već procesuirala.

Beki Hemon, žena koja razbija stereotipe
PHOENIX, AZ – AUGUST 20: Becky Hammon #25 of the San Antonio Silver Stars reacts during the WNBA game against the Phoenix Mercury at US Airways Center on August 20, 2011 in Phoenix, Arizona. The Mercury defeated the Silver Stars 87-81. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. (Photo by Christian Petersen/Getty Images)

Samim tim, tri pune sezone sa Sparsima i pored verovatno najboljeg košarkaškog stručnjaka na tlu američkog kontinenta bile su dovoljne da Beki Hemon privuče interesovanje klubova koji su spremni da joj pruže šansu na mestu glavnog trenera.

“Yahoo Sports” prenosi da se Hemonova u kancelarijama Univerziteta Kolorado Stejt pominje kao glavni kandidat za novog trenera muške seniorske košarkaške sekcije, što je i razumljivo, imajući u vidu da je u dresu tog koledža nastupala između 1995. i 1999. godine.

Pored Tereze Filips koja je predvodila Tenesi na jednom meču 2003. godine, žena nikada nije izabrana za glavnog trenera jednog košarkaškog tima u muškoj NCAA Diviziji 1 i ako je neko apsolutno spreman da “zatvori” to poglavlje, onda je to svakako uloga za Beki Hemon.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime