ATP TENIS: Sledeća generacija nije prošla ispit u Melburnu

Predviđanja da bi ova godina mogla da donese promene na ATP sceni u smislu proboja mladih tenisera, za sada će morati da pretrpe promene, makar i kozmetičkog tipa.

Ako je suditi prema dešavanjima na prvom Grend Slem turniru u sezoni, nova generacija kao da još nije spremna. Ili je možda materijal od kog su satkani veliki šampioni i dalje otporan na ,,habanje”. Prava je šteta što Endi Mari nije u Melburnu, jer je to turnir gde je uvek davao maksimum.

TENIS: Đoković najzad uveče i na šta da se kladimo

ATP scena će sigurno pretrpeti promene, ali će one izgleda biti nešto sporije nego što se mislilo. Ako se Britanac oporavi i vrati tenisu, prostor za mlade snage ove godine možda neće biti značajnije veći nego prošle. Za one koji su učestvovali na završnom turniru Sledeće generacije u Milanu, čak neočekivano mali.

Od njih osmorice, samo je jedan uspeo da preživi prvu nedelju u Melburnu. Radi se o Hjeon Čungu, inače osvajaču spomenutog turnira. Južnokorejski teniser se nalazi na 58. mestu ATP liste a protivnik u sledećoj rundi mu je Novak Đoković.

On je delimično odgovoran za loše rezultate svojih mladih kolega jer je direktan krivac za izbacivanje Medvedeva i Zvereva. Ćorić i Donaldson su ispali u prvom kolu, Medvedev, Šapovalov i Kačanov u drugom, a Zverev i Rubljev u trećem. Njima možemo da pridodamo Tiafoa i Cicipasa koji su bili rezerve u Milanu, a koji su u Melburnu potrajali samo jedan dan.

TENIS: Spavate li mirno u Melburnu, Đoković se vratio!

Za sve od njih ima još dosta vremena da ostave trag na ATP turu, ali se o njegovoj dubini može polemisati. Svi se nalaze u rasponu godišta od 1996-1999, dakle pravom dobu za početak velikih rezultata. Međutim niko od njih osim Zvereva se ne nalazi iznad tridesete pozicije na ATP rang listi najboljih tenisera.

To nije pozicija koja na Grend Slemovima i Mastersima daje posebno velike šanse za uspeh jer su potrebne pobede nad većim brojem nosilaca. Sa druge strane, mora da dođe taj trenutak rušenja Top 10 ili Top 20 igrača, da bi se istovremeno napravio proboj.

Zverev loš na Grend Slem turnirima

Aleksander Zverev je veoma zanimljiv primer. Rus sa nemačkim pasošem je prošle godine osvojio pet turnira igrajući cele sezone izvanredan tenis. Izuzetak su Grend Slemovi gde do sada nije stigao dalje od četvrtog kola.

Upravo je to ono što teniseri mlade generacije ne smeju da urade ukoliko žele da ne ostanu neispunjeni potencijali. Grend Slem rezultati su oni koji prave razliku. Ako im nešto znači, jedini član Velike četvorke koji je osvojio prvi Grend Slem sa manje od 20 godina je Rafael Nadal.

Đoković je imao 21, Federer 22, a Mari čak 25.

Naravno, ne mora kući da se odnese trofej, ali ispadanje u prvom-drugom kolu stvara frustracije i komplekse i otežava napredovanje. Zbog toga je važno da se što pre počne sa redovnijim ostajanjem u drugoj nedelji najvećih turnira.

Ne propustite meč dana: Kirjos – Dimitrov! Ko će u osminu finala?

Mlada garda međutim ima i drugi problem, a to je ona srednja generacija čiji je tipičan predstavnik Bugarin Grigor Dimitrov, a koja kao da se prošle godine oslobodila stega i pritisaka, ako ne na samim Slemovima, onda u pronalaženju svog najboljeg tenisa.

Koliko može Čung, videće se već u ponedeljak protiv Đokovića. Ostali će morati da zarađuju bodove na drugim turnirima sve do Rolan Garosa gde će dobiti priliku da poprave bled utisak iz Melburna.